Comisiones Obreras del País Valenciano | 20 abril 2024.

CCOO PV insta al Consell a consultar prèviament amb els agents socials els canvis en Labora-Servef

    Els agents socials i econòmics més representatius del País Valencià hem sigut creadors del Servei Públic d'Ocupació en el qual participem activament. És indispensable una consulta dels canvis en el Servei Públic per analitzar l'impacte que aquests puguen tindre.

    03/06/2019.
    Blog LABORA

    Blog LABORA

    El sindicat considera contradictoris determinats anuncis respecte als esbossos del Pacte del Botànic II que, de confirmar-se, no podria compartir, per les implicacions en el dret a la formació de la població valenciana. En concret, l'anunci de traure la formació per a l'ús de Labora-Servef i posteriorment integrar Ocupació en Educació.

    La creació del Servei Valencià d'Ocupació i Formació va respondre al compromís contret entre els agents socials i econòmics i el mateix Govern valencià en el marc de l'Acord valencià per l'ocupació i la formació i el seu desenvolupament, en el qual es preveia la creació d'un organisme de les característiques, composició i funcionament.

    Sobre aquest tema, la secretària de Formació i Ocupació de CCOO PV, Ana García Alcolea, destaca la importància d’“establir els canals de comunicació i coordinació necessaris per a posar el focus en la qualificació del conjunt de treballadors i treballadores, independentment de si s'aborda la formació professional reglada o la formació per a l'ocupació”.

    En el mandat immediatament anterior s'han establit aquests canals que, tot i que falta continuar millorant i concretant, han funcionat i han permés pactes i acords com: el Pla valencià de formació professional, el Decret de col·laboració en els processos d'acreditació de l'experiència professional, Decret d'experts docents, etc.

    Les polítiques actives d'ocupació són fonamentals per al desenvolupament professional dels treballadors i de les treballadores, tinguen o no ocupació, i per a l'avanç i millora de la productivitat de les empreses. Per aquest motiu, han d'estar tan a prop com es puga dels sistemes productius i el seu desenvolupament i no en una Conselleria amb un contingut, avui en dia, allunyat dels sistemes productius i del desenvolupament econòmic.

    Així mateix, la mateixa transferència de competències que, al seu moment, es va fer a Ocupació i consegüentment va desenvolupar el Servei Públic d'Ocupació amb una llei de creació que deixa molt clara la importància de l'eficàcia i l'eficiència en el desenvolupament de les polítiques actives d'ocupació.

    El sindicat considera fonamental per al conjunt de la classe treballadora i la ciutadania valenciana que es puga tancar un bon Pacte del Botànic i una posada en marxa àgil per a evitar la paràlisi política. Una vegada en marxa serà el moment d'analitzar amb més detall cap on poden anar les transicions per a un desenvolupament de les polítiques actives d'ocupació que servisquen per a donar majors recursos de formació i d’inserció a les persones en atur.

    En la Llei de creació del Servef s'estableix que:

    El Servei Valencià d'Ocupació i Formació (SERVEF) és l'organisme autònom de la Generalitat Valenciana encarregat de gestionar les polítiques d'ocupació i de formació professional i la intermediació entre oferents i demandants en el mercat de treball i l'orientació laboral a la Comunitat Valenciana, de manera coordinada amb altres òrgans administratius de la Generalitat Valenciana.

    Les transferències de competències de l'INEM en matèria d'ocupació i, per tant, la necessitat de coordinar-les de manera integrada amb la resta de polítiques ja residents en el Govern valencià han sigut elements determinants per a la creació del Servei.

    El Servei Valencià d'Ocupació i Formació actuarà com a òrgan orientat a la consecució dels objectius següents: a) Ser un suport actiu de la política laboral de la Generalitat Valenciana. b) Guiar l'acció cap a la formulació de mesures d'orientació laboral. c) Aprofundir en l'anàlisi i estudi del mercat de treball. d) Prestar una ajuda eficaç a les empreses en les matèries de la seua competència.