Comisiones Obreras del País Valenciano | 19 abril 2024.

“Esperem que l'avanç de l'esquerra permeta desenvolupar una agenda social de canvi”

    El sindicat fa balanç dels resultats de les eleccions municipals i europees. Entén que l'augment de governs progressistes ha de contribuir al fet que el País Valencià aprofundisca en un canvi socioeconòmic al servei de la ciutadania, especialment de la més vulnerable. Atribueix el pes de les forces europees d'extrema dreta a l'aplicació de polítiques neoliberals que han provocat desencantament i euroescepticisme.

    28/05/2019.
    Resultats eleccions europees

    Resultats eleccions europees

    Eleccions municipals

    El Partit Socialista, que guanya les eleccions municipals, confirma amb això el resultat electoral de les autonòmiques del 28 d'abril. El PP, que perd representació, continua com a segona força política, mentre que Compromís manté el tercer lloc, Unides Podem pateix una reculada considerable i VOX obté uns resultats a la baixa comparats amb els de les eleccions generals. Seran molts més els ajuntaments que conformen governs de coalició d'esquerres, entre els quals destaquen el de València, el d’Elx o el de Castelló. Esperem que aquesta majoria política permeta al País Valencià avançar econòmicament, social i mediambiental.

    El sindicat seguirà insistint en la necessitat de desenvolupar una agenda social de canvi per a la majoria d'aquest país, que aposte per una recuperació de drets i la reducció de les desigualtats. Per això, els governs resultants, d’acord amb les seues competències, han de combatre la precarietat, impulsar la investigació i la innovació, assumint el repte tecnològic, i reforçar els serveis públics.

    Aqueixa inversió pública serà possible mitjançant una reforma fiscal, la lluita contra l’elusió i el frau fiscal, un finançament més just, la condonació de part del deute i el desenvolupament d'infraestructures. Tot això des del marc de la concertació social.

    Eleccions europees

    Cal destacar que el Partit Popular europeu i el Partit Socialista perden la majoria absoluta, mentre que la pujada de liberals i verds frenen l'ascens de les forces populistes, nacionalistes i xenòfobes, si bé aquestes s'imposen a països molt importants com ara Itàlia, França, Regne Unit o Polònia, entre altres.

    El sindicat ha qüestionat les polítiques aplicades per la Unió Europea per a la superació de la crisi financera i econòmica, perquè han sumit moltes persones en la desigualtat i la precarietat laboral, mentre que les rendes del capital han crescut substancialment. CCOO PV entén que l'avanç dels partits d'extrema dreta és a causa, entre d’altres, a la desesperança provocada per aquestes polítiques, així com a l’euroescepticisme creixent.

    El projecte europeu serà viable des d'una Europa social, que avance en un major grau d'integració per a ser útil a la seua ciutadania. Una Europa més democràtica i solidària, que aposte per les persones, perquè tenen un treball decent, i no solament pel mercat i el capital. Una Europa feminista, que siga capaç d'adaptar el seu model de producció per a contribuir a la sostenibilitat del planeta i perquè el repte tecnològic siga en benefici d'una societat més avançada, justa i millor.

    A Espanya es dóna un important avanç de l'esquerra, especialment del Partit Socialista que guanya les eleccions i relega el PP a la segona posició. Però la composició de les institucions derivades d'aquestes eleccions, desgraciadament no sembla que possibilitarà el gir social que la Unió Europea necessita, per avançar en la construcció d'aquest gran projecte comú i alhora poder guanyar-se el suport de la ciutadania.

    Europa té el 7 % de la població mundial, produeix el 25 % del total del planeta i la seua despesa social representa el 50 % del món. Per la seua capacitat productora i pel model social i de benestar que representa, a les grans potències, com EUA, Xina i Rússia els interessa que el projecte europeu fracasse. De fet, de no ser per la UE, els estats nació que la integren no tindrien la capacitat per a competir en una economia globalitzada com l'actual, ni per a mantenir l'estat de benestar que hi ha.