Comisiones Obreras del País Valenciano | 16 de diciembre de 2019

Defensa la teua postura

El Ministeri de Treball avala la posició de CCOO en desqualificar a Servicarne per ser una falsa cooperativa

  El dimarts passat dia 30, la Direcció General de Treball Autònom i Economia Social va emetre resolució de desqualificació contra Servicarne S.Coop., en considerar que és una falsa cooperativa, tal com havia proposat la Inspecció de Treball després de la denúncia de CCOO.

  08/05/2019.
  Huelga en Embutidos Rodríguez

  Huelga en Embutidos Rodríguez

  Presa de pèl per part d'Embotits Rodríguez SL en la negociació amb CCOO per regularitzar als falsos autònoms de Servicarne.

  La resolució de desqualificació dona per finalitzat l'expedient a nivell administratiu a pesar que des del mes de febrer Servicarne S.Coop. i les empreses càrnies han estat realitzant al·legacions que no han prosperat.

  CCOO ha sigut l'únic sindicat a personar-se en el procediment de desqualificació, i ha realitzat els respectius informes al·legatoris contra els arguments de Servicarne i les empreses càrnies usuàries.

  Els arguments de fons perquè el Ministeri de Treball haja emés la desqualificació contra Servicarne, pivoten sobre que aquesta malgrat que guarde aparença de cooperativa, no funciona com a tal, atés que incompleix el dret i els principis cooperatius establits en la Llei de cooperatives.

  Les altes i les baixes en la cooperativa no eren voluntàries, sinó a criteri de les empreses clients, convertint-se en un instrument privilegiat de flexibilitat per a les empreses, en compte d'en drets dels socis. Mancant d'una estructura i funcionament democràtic, així com d'absència de relació cooperativa entre els socis. Les condicions són inferiors a les dels treballadors per compte d'altre homòlegs, i no es compleix amb el requisit d'oferir una ocupació estable i de qualitat. No es disposa de vacances pagades, realitzen jornades superiors, els obliguen a cotitzar pel REPTA i els condemnen a una cobertura de protecció social inferior a la qual els haguera correspost en el règim general. Pateixen un minvament en les mesures de seguretat i salut, i estan sotmesos a un sistema de sancions i expulsions, totalment piramidal i subjectiu, i es nega qualsevol mecanisme objectiu per poder reclamar davant les injustícies.

  Així doncs, segons el Ministeri de Treball, Servicarne era un mer intermediari de mà d'obra, que mancava dels mitjans materials, organitzatius i productius per dur a terme l'objecte social. No és una empresa càrnia, sinó una oficina que proveeix de treballadors a la indústria càrnia. No presta un servei per a l'empresa client, sinó en l'empresa client i en forma part. Es produeix així una interposició fraudulenta entre Servicarne, les empreses client i els socis, amb la consegüent i indeguda elusió de l'aplicació de les normes de l'Estatut dels treballadors i de la Llei general de la Seguretat Social.

  La finalitat de l'aparent contracte de serveis amb les empreses clients era eludir les conseqüències derivades de la condició de vertader ocupador, servint-se per a això d'una cooperativa també fictícia. En el desenvolupament de l'activitat s'aprecia una connivència per a lucrar-se de manera irregular entre les empreses càrnies i la cooperativa, en emprar mà d'obra amb uns costos molt inferiors als del mercat.

  Per tot això, el Ministeri de Treball considera que els fets provats són constitutius d'una infracció molt greu, que consisteix en la paralització o inactivitat dels òrgans socials durant dos anys i que respon a les causes de dissolució, segons la Llei de cooperatives, per la qual cosa procedeix a la seua desqualificació.

  En definitiva, aquest colp avala la posició de CCOO relativa al fet que en el sector carni s'està produint un frau massiu mitjançant la figura de les falses cooperatives i els falsos autònoms. I és aquesta desqualificació molt important amb vista als judicis que s’iniciaran relatius a les actes de liquidació de quotes a la Seguretat Social contra les empreses càrnies clients de Servicarne.

  Així mateix, des de CCOO exigim al Consell Rector de Servicarne convoque una assemblea extraordinària amb l'únic punt de l'ordre del dia, que consisteix en la seua dissolució i liquidació. De no fer-ho i seguir amb aquesta trama, no descartem realitzar una denúncia a la fiscalia contra aquests per un delicte contra les persones treballadores.

  Amb aquest propòsit, el pròxim 9 de maig a les 12.00 h, des de CCOO realitzarem una concentració davant de la seu de Servicarne, situada en Gran Via dels Corts Catalans 162, de Barcelona.

  Servicarne S.Coop. disposava pel mes de febrer de 2018, de 5.284 socis, actualment solament en disposa d'un poc més de 1.000. I això ha sigut possible, per la campanya de lluita de CCOO per a accelerar el transvasament de persones d'aquesta falsa cooperativa a les plantilles de les empreses càrnies usuàries, mitjançant la convocatòria d'aturades, de vagues o amb l'engegada del semàfor laboral carni, a la qual pots accedir en la web de la Federació d'Indústria de CCOO: www.industria.ccoo.es

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.