Comisiones Obreras del País Valenciano | 17 de julio de 2019

CAMPANYA SMI

CCOO PV planteja la urgència de substituir precarietat per qualificació

  La secretària d'Ocupació i Formació de CCOO PV, Ana M. García Alcolea considera “positiva, efímera i insuficient” la reducció de l'atur registrat pel mes d'abril, ja que segueix produint-se “a costa de la precarietat laboral, que afecta greument les dones i amb l'abús continuat de la contractació temporal de Setmana Santa”.

  06/05/2019.

  URL | Código para insertar

  Al seu parer, es tracta d'unes xifres que creen una falsa il·lusió, ja que l'ocupació creada és de caràcter estacional, i confirmen la necessitat de derogar les reformes laborals perquè el creixement de l'ocupació siga realment sostenible, i no depenga del sector turístic.

  Cal comparar la dada d'atur registrat amb les últimes dades de l’EPA en què es demostrava que la temporalitat al nostre territori (27 %) està per sobre dels valors en l’àmbit estatal (25,6 %).

  Sobre aquest tema, el sindicat proposa al nou Govern de la Generalitat

  Atenció especial a la qualificació professional, ja que “més de la meitat de les persones registrades com a demandants d'ocupació tan solament tenen estudis bàsics”.

  La vertiginosa transformació del mercat de treball està destruint ocupació, però també podria generar ocupacions que encara no existeixen, per la qual cosa “urgeix dedicar recursos per afinar en el tipus de qualificació que necessitem”.

  Cal incrementar la inversió en sectors productius que puguen ser capaços de crear ocupació de qualitat com és el de les energies renovales, la rehabilitació d'edificis amb eficiència energètica, recuperació de la indústria, que va ser laminada durant més de vint anys, i desestacionalitzar el sector serveis, fonamentalment en hostaleria.

  Cal recuperar els serveis públics amb les ofertes d'ocupació en sanitat, educació, dependència i serveis socials, i creació d'escoles infantils públiques de 0 a 3 anys.

  S’ha de mantenir la protecció social amb l'impuls de la renda valenciana d'inclusió.

  Impacte de l’atur al País Valencià:

  Pel mes d'abril, l'atur registrat al País Valencià va ser de 365.141 persones, 5.254 persones menys que el mes anterior (un 1,42 % menys) i 15.402 menys que l'any anterior (un 4,05 % menys).

  Segons activitats econòmiques, la disminució de l'atur es concentra clarament en el sector serveis (una disminució de 5.471 persones en relació a març de 2019 i de 7.294 en relació a l'any anterior). També disminueix en el sector agricultura i indústria amb 231 i 155 persones aturades menys que el mes anterior. No obstant això augmenta el nombre d'aturats de la construcció (106) i 497 persones sense ocupació anterior.

  Per províncies, s'observa una disminució de l'atur registrat en totes aquestes; 3.777 aturats menys a Alacant (un 2,5 % menys), 487 a Castelló (un 1,23 % menys), i 990 a València (un 0,55 % menys).

  Per sexes, veiem que malgrat la disminució de l'atur registrat en ambdós sexes, en aquest últim mes el 60,2 % de les persones aturades són dones i els homes el 39,8 %. La disminució n’ha sigut de 2.197.

  Per edats, s'observa una concentració de l’atur entre els majors de 25 anys, els qui absorbeixen el 92,2 % de l'atur. L’atur juvenil és el que disminueix en major proporció, disminueix respecte al mes anterior en 560 persones (-1,93 %) i respecte a l'exercici anterior es redueix en 656 persones (-2,25 %).

  La tendència de creixement en el nombre de contractes al País Valencià es manté, ja que per l'abril el nombre de signatures ha sigut de 162.293 (3.201 més que el mes anterior i 3.548 contractes més que l'any anterior).

  Però també la temporalitat es consolida, ja que dels 162.293 contractes registrats, 16.599 en són indefinits i 145.694 en són temporals.

  Això comporta una disminució de 999 contractes de caràcter indefinit, una caiguda del 5,68 %. Els contractes que augmenten són els temporals amb 4.200 contractes nous.

  En l’àmbit estatal és important destacar que hi ha una desacceleració en la contractació ja que hi ha una disminució dels contractes respecte a l'any anterior, 7.372 contractes menys.

  Finalment, per l'abril de 2019 hi havia 1.905.141 persones afiliades a la Seguretat Social, un augment respecte al mes anterior de 13.626 afiliades més. L'increment ve per part del règim general amb 13.543 noves afiliacions. El règim d'autònoms també ha vist com incrementa la seua afiliació amb 1.371 persones.

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.