Comisiones Obreras del País Valenciano | 20 de agosto de 2019

CAMPANYA SMI

CCOO PV commemora el Dia Internacional pels Drets de les Persones Migrants

  • XI Marxa pel tancament dels CIE.

El sindicat participà ahir 18 de desembre en la XI Marxa al CIE pel tancament dels centres d'internament de persones migrants. La vespra, CCOO PV realitzà una acció col·lectiva amb el lema ‘Tombant els murs de la vergonya’, en col·laboració amb l’Escola de Persones Adultes Vicent Ventura. L’acte visibilitzà, de manera simbòlica, aquells murs construïts per les actituds i els gestos que configuren el dia a dia de milers de persones.

18/12/2018.
Pancarta de la Mesa d'Entitats de Solidaritat amb les persones Migrants

Pancarta de la Mesa d'Entitats de Solidaritat amb les persones Migrants

El sindicat vol mostrar la força que tenim entre tots i totes per tombar aquests murs que ens avergonyeixen. En les capses que conformen el mur estaven escrits aquells elements materials, legals, morals, i socials quotidians que creen barreres. En l’acte s'ha construït un mur amb les capses rajola i s'han escoltat les veus de l’alumnat migrant de l’EPA Vicent Ventura, per finalitzar tombant juntes i junts un mur fet de por, d’ignorància, de menyspreu i de desigualtats.

Durant l’acte, que es celebrar la vespra del Dia Internacional pels Drets de les Persones Migrants, també es va recordar a totes les persones mortes en el Mediterrani per haver d'arriscar les seues vides cercant un futur millor, per falta de vies segures i legals. A continuació, es va compartir el tancament de curs del programa ‘Itineraris formatius d'inserció sociolaboral’ de l'alumnat de l’EPA Vicent Ventura, amb el lliurament de diplomes i una "picadeta" intercultural.

XI Marxa al CIE

CCOO PV participà ahir en l’XI Marxa pel tancaments dels centres d'internament d'estrangers (CIE), com a organització integrada en la campanya ‘CIEs NO’ i en la Mesa de Solidaritat amb les Persones Migrants. La mobilització tingué lloc el dimarts 18 de desembre, Dia Internacional pels Drets de les Persones Migrants, i la marxa començà a les 19.00 hores, des de la plaça de l'Ajuntament de València.

Per a CCOO PV, és possible una política d'immigració i asil respectuosa amb els drets de les persones. El sindicat reclama polítiques d'immigració destinades a la integració real, a l'accés als drets fonamentals i al fet que es garantisca la dignitat de les persones, a fi d'evitar situacions d'exclusió social i de criminalització, que porten a discursos racistes o xenòfobs.

El Consell Mundial de Sindicats ha participat en les negociacions del Pacte mundial per a les migracions. Aquest òrgan, que representa milions de persones treballadores, entre elles les migrants, lamenta que es limite l'aplicació dels principis fonamentals de l’OIT als treballadors i les treballadores amb contracte de treball. Això exclou milions de persones treballadores, i les deixa sense accés a drets bàsics com els de pertànyer a un sindicat o negociar col·lectivament salaris i condicions laborals.

La Llei sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya i la seua integració social, l’anomenada Llei d'estrangeria, atresora més defectes que virtuts. Una legislació sotmesa a les necessitats del mercat, que impossibilita la regularització de les persones que es troben en territori espanyol sense autorització, gens flexible amb les persones qui ja disposen d'autorització per a treballar i per a qui en períodes de crisi no preveu evitar la seua irregularitat sobrevinguda.

Una legislació que estableix sancions extremadament desproporcionades per no disposar d'una simple autorització administrativa, com l'expulsió o la privació de llibertat de fins a dos mesos, en un CIE.

Els centres d'internament de persones estrangeres són espais en els quals es vulneren drets fonamentals: dret a la sanitat, a la tutela judicial, a la intimitat i a la comunicació, i en els quals es priva de llibertat persones que no han comés cap delicte, sinó únicament mancances administratives.

La campanya ha denunciat aquesta legislació, que ja va nàixer al marge dels drets humans, i que, gràcies a la pressió política, de la societat civil i de les organitzacions sindicals com ara CCOO, s’ha aconseguit introduir-hi reformes de millora quant a drets fonamentals, la figura de l'arrelament laboral, flexibilitzar requisits de només 30 hores per a la renovació de l'autorització de treball de les treballadores de la llar, etc. No obstant això, segueix sent un marc legal que segrega la població treballadora estrangera i CCOO PV seguirà lluitant per modificar-lo.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.