Comisiones Obreras del País Valenciano | 24 abril 2024.

CCOO PV exigeix ocupació digna per als treballadors i les treballadores amb discapacitat

    El sindicat advoca per dignificar les condicions laborals per a les persones amb discapacitat, de manera que tinguen els mateixos drets i les mateixes oportunitats que la resta de treballadors i treballadores. CCOO PV exigeix el compliment estricte de les quotes de reserva i l'adaptació dels llocs de treball.

    03/12/2018.
    Día Internacional de las Personas con Discapacidad

    Día Internacional de las Personas con Discapacidad

    En el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, CCOO PV reclama que es posen totes les mesures necessàries perquè els treballadors i les treballadores amb discapacitat tinguen els mateixos drets i iguals oportunitats. L'ocupació digna està reconeguda en les declaracions de drets per a totes les persones, independentment de les seues capacitats. Però la pràctica diària dista molt d'aquest principi.

    Com una evidència més de la discutible recuperació econòmica, el sindicat insisteix avui que la tendència a la baixa en l’atur no afecta les persones amb discapacitat. Segons els informes del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), mentre que l'any passat la taxa d’atur es va veure retallada en un 7,8 % respecte a l'any anterior, en el cas de les persones amb discapacitat aquest descens a penes ha aconseguit l'1,5 %. Al País Valencià són 194.000 les persones que es troben en una situació de discapacitat amb una taxa d'atur situada en el 35 %, valor que es troba 6,4 punts per sobre de l'estatal segons l'Informe anual del mercat de treball de les persones amb discapacitat, 2018.

    Quant a la taxa d'activitat de les persones amb discapacitat, el País Valencià amb un 34.1 % a pesar que es troba molt pròxima a la mitjana estatal, segueix estant molt allunyada de la comunitat autònoma amb major percentatge de persones amb discapacitat empleades (Ceuta i Melilla amb el 50.8 %).

    La secretària de Política Social i Joventut de CCOO PV, Ana Belén Montero, explica que l'ocupació, en el cas de les persones amb discapacitat, "és un factor determinant per al seu desenvolupament personal, la seua integració i participació social". Cal tenir en compte, que generalment les persones amb un grau de discapacitat major o aquelles la discapacitat de les quals està motivada per una malaltia mental se solen trobar amb majors dificultats per a accedir a qualsevol tipus de treball.

    Com a dada significativa del total de contractes efectuats al País Valencià a persones amb discapacitat sols el 13 % ho foren amb una discapacitat psíquica, segons l’esmentat Informe que analitza dades de 2017.

    A més, el fet de tenir una ocupació tampoc garanteix eixir de la pobresa: el 17,1 % de les persones ocupades amb discapacitat també són pobres, segons arreplega EAPN en el seu 8é Informe anual sobre l'estat de la pobresa i l'exclusió social a Espanya.

    Per tot l’anteriorment plantejat, no és d'estranyar que la discapacitat comporte una vulnerabilitat social major i un risc de pobresa i/o exclusió major, tant en l’àmbit estatal com al País Valencià. En concret, la taxa AROPE corresponent a 2017 assenyala que el risc de pobresa de les persones amb discapacitat de 16 o més anys arriba al 31,5 %, set punts percentuals més que per a la resta de la població d'aqueixa edat.

    D'altra banda, les dones amb discapacitat segueixen patint una doble discriminació, s'enfronten a un tractament desigual i greus prejudicis tant en l'accés a l'ocupació amb unes cotes d’atur majors, com en els salaris, que són més baixos que els dels homes. Però aquesta desigualtat no es registra únicament i exclusiva pel que fa al mercat laboral. Ana Belén Montero assenyala que la societat tendeix a aïllar, fins i tot invisibilitzar les dones amb discapacitat: "En moltes ocasions s'arriba a distorsionar la imatge de la dona amb discapacitat minvant la seua capacitat per a contribuir en qualsevol àmbit de la societat en igualtat de condicions".

    Una vertadera inclusió d'aquest sector de la població, passa perquè les persones amb discapacitat que tenen grans dificultats dia a dia per a desenvolupar qualsevol activitat siguen tractades i tingudes en compte per a tots i cadascun dels aspectes que concerneixen qualsevol persona, ciutats més accessibles, accés a l'ocupació de qualitat, una escola inclusiva i no segregadora, dret a l'oci sense barreres, etc.

    És per tot això que CCOO PV exigeix que el dret al treball de les persones amb discapacitat no sols siga teòric, i recorda que s'ha d'assegurar als treballadors i les treballadores amb discapacitat l'aplicació real de mesures suficients per a eixir d'una espiral de precarietat que tendeix a fer-se crònica, fins i tot en els àmbits on la protecció hauria de ser major.

    Per combatre aquesta precarietat CCOO PV considera fonamental:

    - Vetllar per l'estricte compliment de les quotes de reserva, reforçant la inspecció per part de Generalitat Valenciana.

    - Dignificar les condicions laborals i salarials i homologar-les amb les de la resta de treballadors i treballadores.

    - Perseguir l'abús de la contractació temporal.

    - Introduir criteris socials de contractació amb l'Administració pública autonòmica que afavorisquen la inserció laboral amb condicions dignes de les persones amb discapacitat.

    - Incentivar la contractació de persones amb discapacitat.

    - Afavorir la conversió de contractes temporals en indefinits.

    - Garantir l'accés de les persones amb discapacitat a la formació al llarg de la vida.

    - Garantir els ajustos raonables necessaris per a adaptar els llocs de treball i les mesures preventives per a evitar danys a la salut i accidents laborals.

    Per a la secretària de Política Social i Joventut de CCOO PV, la diversitat no ha de ser sinònim de precarietat: "És el moment de revertir aquesta situació, és de justícia que totes les persones tinguen accés en igualtat de condicions a l'educació, la sanitat, l'oci, i, fonamental, cal garantir una ocupació digna a totes les persones".