Comisiones Obreras del País Valenciano | 29 marzo 2024.

Una Sentència pionera que integra la perspectiva de gènere

    El Jutjat Social de València reconeix la pensió de viduïtat a una víctima de violència masclista que mancava d'aquest reconeixement. CCOO PV celebra que s'haja integrat la perspectiva de gènere en una sentència que possibilita avançar en drets i protecció social a moltes situacions silenciades durant anys. 

    14/04/2021.
    Una sentencia pionera que integra la perspectiva de género

    Una sentencia pionera que integra la perspectiva de género

     El Jutjat Social núm. 12 de València ha estimat la pretensió de reconeixement de la pensió de viduïtat a una dona que mancava del reconeixement previ de la condició de víctima de violència masclista i malgrat haver transcorregut més de 10 anys entre la separació del matrimoni i la defunció de l'agressor, malgrat que ambdós requisits estan establits en la Llei general de la Seguretat Social.

    El magistrat integra a la perfecció la perspectiva de gènere ja que “no sols hi aplica la llei sinó que, a partir de les proves exposades, és capaç d'interpretar la situació a la qual es va veure exposada la víctima durant anys”, assenyala Cloti Iborra, secretària de la Dona de CCOO PV.

    “Celebrem aquesta sentència perquè pot obrir la possibilitat a multitud de dones, víctimes silencioses d'un calvari, però que manquen d'acreditació prèvia, i evitar que també es vegen exposades a un calvari judicial per al reconeixement dels seus drets”, afirma la dirigent sindical.

    Alhora, el sindicat reclama major formació a les persones de l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) per a integrar la perspectiva de gènere en el procés administratiu d'aquestes pretensions, no sols en l'aplicació mecànica i literal de la normativa. “En aquest cas hi havia indicis suficients per a haver-se detingut un sol instant i veure la situació en la qual se sol·licitava la prestació i quins requisits obraven” argumenten.

    Tal com constata la Sentència “en aquest cas hi ha uns indicis clars de violència de gènere, com exigeix el legislador en l'art. 174.2 LGSS i que el precepte no distingeix, quan concedeix el dret a la pensió de viduïtat “en tot cas” (…) per la qual cosa la llei sí que mostra una clara voluntat del legislador de reparar la situació de la víctima”, conclou el magistrat.

    Per això, des de CCOO PV “reclamem a totes les administracions públiques en general i a l'INSS, en particular, formació específica en matèria de gènere per a evitar majors sofriments i combatre des de tots els fronts aquest enorme problema social”, assenyala Iborra.