Comisiones Obreras del País Valenciano | 18 abril 2024.

CCOO destaca el poder de la negociació col·lectiva i del diàleg social per avançar cap a una societat igualitària

    Dissenyar una llei d'igualtat salarial, derogar la reforma laboral, incrementar l'SMI, dignificar la cura i polítiques efectives amb perspectiva de gènere en diversos àmbits estan entre les mesures prioritàries a exigir.

    25/02/2021.
    8 de març 2021

    8 de març 2021

    La pandèmia ha creat unes condicions molt més desfavorables per a escometre els reptes que continuen havent-hi respecte a la lluita contra la desigualtat, però també ha servit per a fer més evidents les bretxes entre dones i homes. Per a CCOO i UGT ha de prioritzar-se l'acció política sobre aquest tema.

    Els dos sindicats valoren, una vegada més, el poder de la negociació col·lectiva i del diàleg social per a avançar sense descans cap a la igualtat efectiva entre dones i homes, fita que, alhora, suposaria una societat més justa, sostinguda i solidària per al conjunt de la població.

    PRINCIPALS MESURES

    CCOO i UGT coincideixen en la necessitat imperant de negociar col·lectivament, a través del diàleg social, una llei d'igualtat salarial que combata la discriminació retributiva entre dones i homes. Així mateix, és irrenunciable dissenyar (i exigir que es complisquen) plans d'igualtat que s'adapten a la legislació vigent com la Llei d'igualtat 2/2007 o el Reial decret llei 6/2019, de mesures urgents per a garantia de la igualtat de tracte i d'oportunitats entre dones i homes en l'ocupació. Ambdues legislacions van ser aprovades gràcies a la pressió i al suport d'aquests sindicats.

    CCOO també lluitarà per situar l'SMI en el 60 % de la mitjana salarial per al final d'aquesta legislatura com a mesura per a fer costat als sectors més afectats per la crisi sanitària, entre els quals es troba el de les dones. De fet, les treballadores són les que més pateixen els contractes a temps parcial, així com les taxes d'atur i de temporalitat més altes.

    S’ha produït una greu crisi de cures que ha posat de manifest tant la precarietat d'aquest sector com els prejudicis que es continuen mantenint sobre el paper que dones i homes tenen en la cura de persones majors i d'infants, tasques que solen recaure injustament sobre les dones. Aquesta situació de falta de mitjans i regulació també afecta les empleades de la llar, els drets de les quals hem d'equiparar, començant per la ratificació del Conveni 189 de l'OIT sobre treball digne de les treballadores de la llar.

    CCOO i UGT recorden també el compromís del Govern per a ratificar el Conveni 190 de l'OIT sobre l'eliminació de la violència i l'assetjament en el món del treball.

    Resultarà de vital importància, doncs, instaurar unes polítiques efectives amb perspectiva de gènere en educació, en drets laborals, en la lluita contra la violència masclista i en matèria de corresponsabilitat entre dones i homes. Des de CCOO i UGT no renunciarem tampoc a dignificar el sector de cures a través d'una infraestructura de serveis públics de qualitat, a exigir majors polítiques de compatibilitat de la vida familiar i laboral i a lluitar per establir mesures de protecció social igualitària.