Comisiones Obreras del País Valenciano | 24 abril 2024.

CCOO PV denuncia un infraregistre d'accidents de treball per covid-19

    Les dades facilitades pel Ministeri de Treball i Economia Social fins al mes de setembre consideren tan sols 26 comunicats de baixa com a accident de treball per covid-19 al País Valencià.

    04/12/2020.
    CCOO PV denuncia l’infraregistre que s'està produint respecte als accidents de treball (AT) com a conseqüència de la pandèmia

    CCOO PV denuncia l’infraregistre que s'està produint respecte als accidents de treball (AT) com a conseqüència de la pandèmia

    CCOO PV ha denunciat l’infraregistre que s'està produint respecte als accidents de treball (AT) com a conseqüència de la pandèmia. Per províncies, Alacant té reconeguts el 50 % dels AT de tota la comunitat autònoma, Castelló 9 i València únicament 4. Per al sindicat, l'evolució de la pandèmia i el nombre de contagis s'han de veure reflectits en els comunicats de baixa per accident, en cas contrari, s'està invisibilitzant de manera interessada un fet gravíssim que ningú en el seu seny entendria.

    Aquestes dades contrasten amb el nombre de processos d'incapacitat temporal entre el 15 de febrer i el 21 d'octubre, que a Alacant van ser de 39.344, a Castelló de 17.781 i a València 74.183. Un total al País Valencià de 131.308. A més, amb data 25 de setembre, els casos covid-19 acumulats al nostre territori ascendien a 239.829, i són 6.100 de personal sanitari. Actualment la xifra s'eleva als 276.298 casos, i són 8.587 de personal sanitari.

    CCOO PV assegura que les conseqüències d'aquesta infradeclaració transcendeixen molt més enllà. “Valoràrem al seu moment com a positiu l'assimilació a efectes econòmics de la baixa mèdica per contagi de covid-19, però l'evolució de la pandèmia, tant en el marc sanitari com laboral, fan que aquestes dades siguen insostenibles”, ha sostingut Daniel Patiño, secretari de Salut Laboral. Les repercussions que té a llarg termini influeixen en el reconeixement de prestacions per incapacitat permanent o en les prestacions per a les persones que han perdut els seus familiars, per la qual cosa és necessari un canvi normatiu de protecció social davant el contagi per covid-19 per a les persones treballadores, especialment pel seu impacte en el sector de la sanitat i sectors sociosanitaris.

    Amb les dades manifestades pel Ministeri segons la data del comunicat d'accident podem observar que la immensa majoria dels casos s'han notificat durant la segona onada de la pandèmia. Malgrat que Espanya ostenta el rècord de personal sanitari i sociosanitari contagiat en aquesta pandèmia (amb data 27 de novembre les dades del Ministeri de Sanitat situen la xifra en 83.282) i de la decisió del Govern espanyol de reconéixer aquests contagis com a accident de treball en aquests sectors de l'activitat, s'està produint una infradeclaració enorme d'aquesta contingència professional.

    Les últimes dades facilitades pel Ministeri de Treball i Economia Social en l'avanç d'estadístiques d'accidents de treball corresponent al període gener-setembre de 2020 indiquen que tan sols s'han registrat 2.698 comunicats d'accident de treball per covid-19 de començament de pandèmia ençà, la qual cosa suposaria un 3,07 % dels contagis admesos pel Ministeri de Sanitat. Cal recordar que l'obligació de registrar els accidents de treball és dels ocupadors, ja siguen empreses privades o administracions públiques.

    Per a CCOO PV és evident que durant la vigència de l'estat d'alarma no s'ha reconegut l'origen laboral dels contagis en personal sanitari i sociosanitari, malgrat que en aqueixos moments l'assistència al seu treball era l'única manera d'interacció social. El 96 % dels accidents registrats per covid-19 fins a setembre en el conjunt de l'Estat es correspon a les activitats sanitàries i sociosanitàries. Per al sindicat, aquesta dada demostra que l'exposició d'aquest personal al contagi pel SARS-Cov-2 com a risc biològic de categoria 3 és evidentment un factor elevat de risc per a les persones treballadores, malgrat la falta de registre. Respecte al personal de residències estan quantificats 144 AT a tot Espanya, una cosa incomprensible segons els ritmes de contagi entre persones usuàries i treballadores.

    Dona i menor de 34 anys el perfil més habitual

    Les dades registrades exposen una situació molt descoratjadora per a les persones joves, basada en la precarietat de les relacions laborals, amb escassos mitjans de protecció per a un entorn segur. Des de CCOO PV exigim a l'Administració pública que abandere la lluita contra la sinistralitat laboral i no obstaculitze encara més la situació actual, sense perjudici que totes les empreses externes que presten assessorament a l'empresa privada extremen les precaucions en aquesta segona onada.