Comisiones Obreras del País Valenciano | 29 marzo 2024.

Desocupa la precarietat

    Joves de CCOO l'Alacantí-les Marines denuncia que “el mercat de l'habitatge es troba en una pujada constant de preus per a lloguer i compra (entre un 10 % i 20 % anual), amb la qual cosa, una persona que visquera sola i tinguera menys de 30 anys, sols el lloguer comportaria aproximadament un 88 % del seu salari.”   

    29/10/2020.
    L'especulació immobiliària dispara els preus del lloguer i compra d'habitatge assequibles

    L'especulació immobiliària dispara els preus del lloguer i compra d'habitatge assequibles

    Davant el bombardeig constant de notícies sobre el tema de l'ocupació de l'habitatge al nostre país, es pregunten quin és veritablement el problema al qual s'enfronta la joventut per a accedir a un habitatge?

    En aquests últims anys l'ocupació entre persones joves s'ha anat precaritzant, de tal manera que, actualment, el sou mitjà s’acosta als 8.000 i 16.000 euros anuals i els contractes solen ser temporals (37 %) i a jornada parcial (19 %).

    A més, l'edat mitjana de començar a treballar és cada vegada major, ara, 23 anys, a la qual cosa cal sumar, si no era bastant trist el panorama, que durant la pandèmia el segment d'edat de 25 a 29 anys és el que està patint l’augment major d'atur.

    Per si això no fos prou, el mercat de l'habitatge es troba en una pujada constant de preus per a lloguer i compra (entre un 10 % i 20 % anual), amb la qual cosa, si visqueres sol/sola i tingueres menys de 30 anys, el lloguer comportaria aproximadament un 88 % del teu salari.

    Com a conseqüència d'això, l’any 2018 només el 19 % de les persones joves es podien emancipar, i és l'edat mitjana d'emancipació poc més de 29 anys. A més, cal considerar que més del 20 % de joves marxen a habitatges cedits gratis per la família, o reben ajuda directa per a la hipoteca o el lloguer, per la qual cosa no és una emancipació real.

    Tot això es veu augmentat a les comarques alacantines, on la precarietat i els llocs de treball temporals i conjunturals són característica del mercat de treball. Els treballadors i les treballadores joves són el grup poblacional més afectat per la inestabilitat i els salaris baixos.

    El preu de l'habitatge de lloguer ha ascendit quasi un 40 % en 5 anys, mentre que els salaris es mantenen estancats o a penes han pujat. Pel que s'ha disparat el percentatge del salari que es gasta en el pagament del lloguer.

    En conclusió, les condicions socials i econòmiques actuals col·loquen la joventut alacantina en una situació de crisi laboral, d'oportunitats i d'accés a l'habitatge. El problema de l'emancipació és ja crònic i no té res a veure amb la suposada amenaça de les ocupacions. Però a més, amb les condicions que s'albiren en el futur, això no farà sinó accentuar-se, perquè els drets, els contractes i el matalàs familiar s'aniran perdent amb el pas dels anys, i s’agreujarà la situació en les futures generacions.

    Davant aquesta situació des de Joves de CCOO l'Alacantí-les Marines considera prioritari:

    → La generació d'habitatge públic de lloguer i la fi de l'especulació immobiliària.

    → Un preu del lloguer i compra que s'ajuste a la realitat salarial.

    → I que a igual esforç/treball igual salari, independentment de l'edat.