Comisiones Obreras del País Valenciano | 29 marzo 2024.

Beques

Serveis a la Ciutadania denuncia al Consell davant l'Agència Valenciana Antifrau

    La mesura respon al desinterés de la Generalitat a la petició sindical de revisar la normativa i la gestió d’unes beques que continuen precaritzant l'ús de les persones joves.

    26/10/2020.
    Palau de la Generalitat.

    Palau de la Generalitat.

    El sindicat ha presentat denúncies davant l'Agència Valenciana Antifrau per l'execució de diferents convocatòries de beques, denominades pràctiques professionals, de les conselleries d'Educació, Presidència, Igualtat, Sanitat i Justícia.

    Totes les denúncies presentades han acabat en resolucions d'inspecció, que reconeixen que hi havia relació laboral en frau de llei, i en actes de liquidació de quotes a la Seguretat Social que exigeixen a la Generalitat l'abonament de la diferència entre les cotitzacions de becaris i les de treballadors.

    Encara que les visites i actuacions inspectores es van iniciar pel setembre de 2019, un any després, amb més de 60 persones ja reconegudes com a treballadors en frau de llei, el Consell segueix sense actuar de manera responsable i sense prendre decisions per a previndre nous fraus a la contractació.

    Comissions Obreres ha denunciat aquesta pràctica davant l'Agència Valenciana Antifrau ja que com a mínim estem davant una mala praxi que no es corregeix. De fet continuen convocant-se multitud de beques amb el mateix marc normatiu i ens temem que amb utilització de les persones joves com a mà d'obra barata.

    La Generalitat Valenciana hauria de complir l'objecte formatiu de les beques que convoque, amb itineraris formatius reals per a les persones joves, en els quals de veritat puguen ampliar la seua formació, però sense fer treball encobert.

    El sindicat considera que cal revisar i unificar la normativa vigent, ja que s'ha demostrat que és una mala praxi que hi hagen bases reguladores de les beques diferents en cada Conselleria i fins i tot diferents en cada direcció general.

    CCOO considera una irresponsabilitat política i de gestió del Consell la irregularitat comesa amb la joventut i la despesa pública que comporta. “No podem entendre que no mostren interés a analitzar la proposta remesa per CCOO PV i evitar més denúncies” lamenten. Independentment de continuar denunciant aquestes situacions cas a cas, el que pretén el sindicat és un canvi de regulació, d'actitud i de praxi respecte a les beques oferides per l'Administració a la nostra joventut.

    Aquest és l'objectiu d'una proposta presentada fins i tot als grups parlamentaris en les Corts, atesa la irresponsabilitat que representa aquesta inactivitat i que ha motivat la denúncia davant l'Agència Valenciana Antifrau.

     

    Contingut de la denúncia presentada

    CCOO PV ha realitzat el seguiment de diferents beques o pràctiques professionals convocades per diferents conselleries. En observar que es produïen irregularitats en el seu desenvolupament i execució, hem formulat denúncies davant la Inspecció de Treball.

    Concretament, el sindicat ha presentat denúncies davant Inspecció a les convocatòries següents:

    • Convocatòries d'Educació: Resolució de 20 de desembre de 2016 de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport per la qual es convocaven beques en centres i arxius gestionats per la Generalitat.

    • Convocatòries de Presidència: 32 persones afectades.

    o Resolució de 8 de febrer publicada en el DOGV de 14 de febrer de 2018, de la secretària autonòmica de Comunicació.

    o Resolució de 7 de febrer publicada en el DOGV de 14 de febrer de 2018, de Presidència en matèria de comunicació.

    • Convocatòries de Sanitat Universal i Salut Pública: 12 persones afectades.
    o En la Direcció General de Farmàcia:
     Resolució de 14 de febrer de 2018, (DOGV de 22 de febrer de 2018) i Resolució de 24 de maig de 2018, (DOGV de 4 de juny de 2018) diverses denúncies.
     Resolució de 20 de desembre de 2018, (DOGV de 10 de gener de 2019).
    o En la Direcció General d'Investigació, Innovació, Tecnologia i Qualitat.
     RESOLUCIÓ de 16 de juny de 2017 (DOGV de 30 de juny de 2017).

    • Convocatòries de Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives: 15 persones afectades.
    o En la Direcció General de l'Agència València d'Igualtat en la Diversitat:
     Resolució de 30 de juliol de 2018 (DOGV de 2 d'agost de 2018). Realitzades dues denúncies diferents.
    o En la Direcció General d'Inclusió Social, actualment Acció Comunitària i Barris Inclusius.
     Resolució de 20 de desembre de 2017 (DOGV de 28 de març de 2018).

    o En la Direcció General de l'Institut Valencià de les Dones i per la Igualtat de Gènere.
     Resolució de 27 de setembre de 2017 (DOGV de 6 d'octubre de 2017).
    o En l'Institut Valencià de la Joventut.
     Resolució de 16 de juliol de 2018 (DOGV de 25 de juliol de 2018).

    El motiu central de totes les denúncies era que s'estava utilitzat les persones joves, becades, com a treballadors i treballadores de la Generalitat valenciana.

    La Inspecció de Treball, després de les actuacions de comprovació ha dictat resolucions de declaració de frau en la contractació, que afecten en total més de 60 joves, ha realitzat la modificació d'alta en Seguretat Social de les persones afectades i ha estés acta de liquidació de cotitzacions sobre les persones “suposadament becades” i estan pendents de resolució d'Inspecció només 2 de les denúncies realitzades.

    Arran de l'activitat de CCOO PV s'ha demostrat que aquestes persones becades estan sent en realitat utilitzades com a treballadors en precari, tal com poden observar de la documentació adjunta sobre la qual expressem la necessitat de cautela per contindre dades personals de les persones afectades.

    El sindicat és conscient que la normativa pressupostària dificulta si no impossibilita l'increment de personal estructural. També ho és que, amb l'excusa de la crisi de 2008, s'aguditze l'aprimament de les administracions públiques i que això ha comportat la perduda de personal per a aplicar les polítiques públiques.

    Finalment, és important assenyalar que, si es mantenen les normes limitadores en matèria de creixements de personal, les jubilacions pròximes agreujaran aquesta situació de dèficit de personal.

    Però tot això no pot comportar la precarització de l'ocupació a les persones joves i, fins i tot, menys el frau en la contractació que s'està produint en moltes conselleries a través del sistema de beques.

    CCOO PV considera que la normativa en la qual es basa aquest sistema de beques en la Generalitat Valenciana hauria de ser actualitzada, i evitar la dispersió normativa que hi ha en aquesta matèria entre les diferents conselleries, que a més deixen a les diferents direccions generals definir les seues pròpies convocatòries.

    El sindicat s'ha oferit en ocasions múltiples a establir un diàleg sobre aquesta situació per aportar la seua valoració i propostes de millora de la normativa, sense haver obtingut resposta malgrat haver registrat una proposta formal.

    Lamentablement, s’hi continuen produint convocatòries que poden acabar novament denunciades. Aquesta situació està ocasionant perjudicis importants per a la ciutadania valenciana i l'erari públic. Entre altres qüestions pel següent:

    • El cost econòmic directe d'aquestes deficiències que acaba recaient sobre els Pressupostos de la Generalitat Valenciana i no és un cost baix.
    • El cost indirecte en processos judicials.
    • El cost reputacional davant aquestes persones joves i els seus afins, referent al mal funcionament de la nostra Administració autonòmica, no és calculable en termes econòmics però és molt preocupant.

    Per tot l'exposat, posant-nos a la seua disposició per facilitar totes aquelles proves que necessiten, sol•licitem que l'AGÈNCIA VALENCIANA ANTIFRAU s'hi interesse i actue en aquesta matèria.