Comisiones Obreras del País Valenciano | 19 abril 2024.

Reconeixement a les dones republicanes de la presó de València

    CCOO PV participa en aquest acte de reparació de la memòria històrica, organitzat per l’Ajuntament de València. Una placa ret homenatge a aquestes dones, empresonades pel règim franquista per lluitar pels seus drets i defendre les llibertats.

    15/10/2020.
    Placa en record de les dones republicanes represaliades.

    Placa en record de les dones republicanes represaliades.

    CCOO PV va participar en l’acte de reconeixement a les dones represaliades per les seues idees, que va tindre lloc en l’antiga presó provincial de dones de la ciutat de València, ara l’actual col·legi públic 9 d’Octubre, al barri de Nou Moles.

     

    A l’acte, organitzat per l’Ajuntament de València, van assistir les últimes secretàries de la Dona de CCOO PV: Cloti Iborra, Cándida Barroso i Ofelia Vila.

     

    Una placa ret homenatge a aquestes dones, empresonades pel règim franquista per lluitar pels seus drets i defendre les llibertats. Les dones no hi podien opinar sobre els aspectes que els afectaven directament, sempre sotmeses a la voluntat dels homes, els únics que podien donar desposta a les seues inquietuds. Però algunes dones es van atrevir a donar la cara i les conseqüències per a elles van ser terribles.

     

    Quan el 14 d’abril de 1931 es va proclamar la II República es va obrir un horitzó de llibertat per a les dones: la possibilitat de votar, el divorci, l’avortament o la pàtria potestat. Però l’alegria va durar molt poc. Amb el colp d’Estat de 1936, la guerra es va desencadenar i amb la dictadura feixista de Franco totes les esperances es van veure truncades.

     

    Les presons es van omplir de dones l’únic delicte de les quals era pensar de manera diferent a la imposada. Les dones republicanes, tot i les terribles condicions que patien en les presons, no es van rendir, van defensar la llibertat. Van ser vexades, torturades, apartades de les seues criatures, i en una gran quantitat, fusellades i tirades a les cunetes.

     

    Gràcies a l’esforç de les associacions memorialistes, on està representada CCOO PV, i a la receptivitat dels governs actuals, tan municipal com autonòmic, i una vegada aprovada  la Llei de memòria històrica del País Valencià, el passat 15 de setembre, va poder saldar-se el deute històric amb elles i amb la seua memòria.

     

    En l’acte estaven presents els familiars de les dones empresonades; l’alcalde de València, Joan Ribó; la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra i la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez. La representat de les dones represaliades, Judith García va obrir l’acte i l’actriu Lola López va clausurar l’homenatge amb un record de les dones que van viure entre aquelles parets.

     

    Ens quedem amb les paraules de Judith Hernández: “Els drets són fràgils i s’han de defendre”. En això estem.