Comisiones Obreras del País Valenciano | 20 abril 2024.

‘Vacunes per no deixar ningú arrere’: acció global per exigir treball decent

    Pau i Solidaritat PV, la fundació de CCOO PV, organitza accions i activitats per reflexionar des d'una perspectiva global sobre el treball decent.

    01/01/1970.
    Vacunes per a no deixar ningú enrere

    Vacunes per a no deixar ningú enrere

    ‘Vacunes per no deixar ningú arrere’ és la proposta de la Fundació Pau i Solidaritat PV per a la celebració de la Jornada Mundial pel Treball Decent. Un lema des del qual es busca promoure la reflexió sobre l'impacte del model de desenvolupament en el món del treball.

    Cada 7 d'octubre, des de 2008, la Confederació Sindical Internacional (CSI) organitza la Jornada Mundial pel Treball Decent, una jornada en què tots els sindicats del món s'uneixen en una manifestació mundial per promoure i reivindicar el treball decent. El tema central d'aquesta 13a edició serà ‘Un nou contracte social per a la recuperació i la resiliència davant la pandèmia, el canvi climàtic i la desigualtat’.

    Si parlem de desigualtat i precarietat, la ‘nova normalitat’ no dista de l’anterior. Tots els danys causats per la COVID-19 s'han vist agreujats per la situació d'emergència crònica en la qual ja es trobava la sostenibilitat de la vida en tot el món. En aquesta data tan assenyalada, llancem dues preguntes: és la COVID-19 l'única pandèmia global que posa en risc la sostenibilitat de la vida? Quines són les altres vacunes que necessitem per realment no deixar ningú arrere?

    Vacuna contra l'explotació laboral i la pobresa

    La precarietat i l'explotació laboral, la pobresa estructural, la fam, la contaminació, el treball infantil, la destrucció de recursos naturals, la violència contra el sindicalisme, el despoblament de zones rurals i la saturació de les zones urbanes, la vulneració dels drets humans… Són problemes globals vinculats al treball decent que necessiten “vacuna” tan urgentment com la COVID-19.

    Moltes d'aquestes vacunes no són tan difícils d'aconseguir perquè, en aquest cas, sí que en tenim!, tal com ens recorda Isabel Barrajón, responsable de l'entitat i secretària de Migracions, Cooperació i Moviments Socials de CCOO PV: “Són moltes les propostes transformadores que els agents socials ens proposen com a motor per a l'erradicació de totes les pandèmies cròniques que patim, a causa del nostre sistema econòmic actual. És urgent que alcem les nostres veus, en visibilitzem les diferents solucions i parlem de tot el que cadascú i cadascuna de nosaltres podem fer a favor d'un món més just.”

    Accions en xarxes i sessions formatives

    Involucrar-nos-hi, prendre part en l'acció i aconseguir que altres persones reflexionen sobre la necessitat de treball decent en el món, és fonamental i per a això, Pau i Solidaritat PV proposa tres activitats de participació:

    1. Participa en una acció en xarxes socials: vacunes per no deixar ningú arrere

    La Fundació Pau i Solidaritat PV t'anima a traure't una foto i penjar-la a les teues xarxes socials perquè ningú del teu entorn oblide totes les altres pandèmies que posen la vida de les persones, els éssers vius i el planeta en risc. Per omplir les xarxes de missatges de compromís i solidaritat, et proposem que seguisques les següents indicacions:

    Descarrega o imprimeix la imatge Cartell_Vacunes. Emplena la “vacuna” amb la “medicina” que creus que és necessària per avançar cap a un món on no tinguem treball infantil, precarietat ni explotació laboral: un món amb treball decent per a totes les persones. Pots incloure-hi medicines com: salari just, diàleg social, sindicalisme, conciliació, seguretat laboral...

    Fes-te una foto o puja la imatge a les teues xarxes socials utilitzant l'etiqueta #TambéÉsVacuna i #JMTD2020. Etiqueta en la publicació a la Fundació Pau i Solidaritat PV. Pots trobar-les en Facebook, Instagram i Twitter.

    2. Inscriu-te a les sessions en línia sobre el treball decent en la globalització

    La fundació et proposa que amplies els teus coneixements sobre la situació del treball decent i del sindicalisme en el món, i sobre el treball que desenvolupa CCOO en l'àmbit internacional per garantir-lo en els diferents llocs del món. Per això, ens presenten els següents seminaris web i ens animen a participar:

    “El treball decent en les cadenes de subministrament” de la mà de Víctor Garrido, el 13 d'octubre, de 18.00 a 20:00h mitjançant la plataforma ZOOM.

    “El treball decent i el sindicalisme a Àfrica” amb Alejandra Ortega, el 28 d'octubre, de 18.00 a 20:00h a través de la plataforma ZOOM.

    Per participar en les sessions en línia cal inscriure’s prèviament en el següent enllaç ( http://tiny.cc/agenda2030td ) o enviar un correu a pauisolidaritat@pv.ccoo.es

    3. Escolta i comparteix música en ‘Cantem pel Treball Decent’

    La Fundació Pau i Solidaritat PV ha elaborat una llista col·laborativa en Spotify amb cançons que visibilitzen les reivindicacions de la classe treballadora, que parlen de les dones treballadores, de les condicions laborals precàries, que critiquen les condicions que vivim a causa del sistema capitalista.

    Cançons que reivindiquen els drets i la dignitat de la classe treballadora de tot el món. Escolta-la, comparteix-la i afig les teues cançons sobre treball decent. Troba-la ací: tiny.cc/cantempeltreballdecent