Comisiones Obreras del País Valenciano | 19 abril 2024.

El lleu descens de l'atur registrat deixa fora dones, joves i aturades de llarga durada

    Al País Valencià hi ha 57.000 persones que porten 4 o més anys en atur; el 89,1 % dels contractes de setembre van ser de caràcter temporal; les dones representen el 58 % d’atur registrat i entre els menors de 25 anys ha augmentat un 4,26 %.

    02/10/2020.
    La secretària d'Ocupació de CCOO PV, Ana Garcia, reacciona a les dades de l'atur

    La secretària d'Ocupació de CCOO PV, Ana Garcia, reacciona a les dades de l'atur

    L'atur registrat durant el mes de setembre al País Valencià ascendeix a 437.364 persones i representa l’11,6 % de l'atur total del país. L'escassa reducció de l’atur al territori ens retrotrau a xifres de 2016.

    El mercat laboral valencià continua sent extremadament precari, amb una temporalitat alta en la contractació i amb una afectació important en les condicions de treball dels treballadors i de les treballadores per la implantació de reformes laborals que, lluny d'atallar la temporalitat, han precaritzat condicions i facilitat l'acomiadament.

    La secretària d'Ocupació de CCOO PV, Ana García, destaca que “la rotació vertiginosa en els contractes impedeix a les persones acumular experiència i formació, i implica un major risc d'accidentalitat”. Aquesta inestabilitat laboral afecta especialment la joventut que, malgrat la seua sobrequalificació, no pot desenvolupar els seus projectes de vida ni emancipar-se. Un col·lectiu vulnerable, ostatge laboral d'una crisi que va començar com a pandèmia sanitària per a transformar-se en crisi econòmica.

    Les dones aturades representen més del 58 % de la dada d'atur registrat, una desigualtat que es cronifica i, lluny de descendir, continua creixent. CCOO PV denuncia aquesta feminització de la precarietat i la pobresa, que urgeix atallar amb mesures efectives per a una igualtat real i un #TreballDecent per a totes les persones.

    L’atur de molt llarga durada és el tercer motiu d'alarma, més de 57.000 persones estan 4 o més anys en atur, amb problemes greus per poder inserir-se en el mercat laboral. Ací és fonamental desenvolupar mesures en matèria de polítiques actives d'ocupació que puga donar-los una oportunitat de formació i d'inserció en el mercat laboral.

    “L'impacte d'aquesta crisi podria haver sigut pitjor, ha sigut gràcies al diàleg social amb les organitzacions sindicals com a CCOO, que s'estan posant en marxa mesures per a la protecció del conjunt de treballadors i treballadores i de l'economia, a través dels ERTO i les seues pròrrogues, així com amb la protecció per atur” recorda García.

    El sindicat va assumir el repte de desenvolupar l'Acord de reconstrucció ‘Alcem-nos’, d'impuls a l'economia i la protecció la les persones treballadores, mitjançant l'aposta per sectors productius que puguen crear ocupació estable, i la creació d'ocupació pública per a reforçar els serveis a la ciutadania.

    El 7 d'octubre CCOO celebra la Jornada Mundial del Treball Decent, i avui dia, estem lluny d'aconseguir-lo, per això és fonamental l'aposta per un canvi de model productiu sostenible, consolidat en la igualtat d’oportunitats i la protecció de les persones treballadores.

    Anàlisi desagregada


    La diferència entre l'atur registrat en les oficines del SEPE al País Valencià pel mes de setembre de 2020 i el mateix mes de 2019 reflecteix un augment de 72.508 persones aturades més (increment del 19,87 %).

    Per sexes, el 58,3 % de l'atur total el suporta el sexe femení, amb un total de 254.778 dones aturades i el 41,7 % d'homes, amb 182.586 aturats.

    La disminució de l'atur registrat pel setembre de 2020 s'ha produït en tots els sectors, i és el col•lectiu sense ocupació anterior l'únic que ha vist augmentar el seu atur registrat un 1,70 %. Respecte a setembre de 2019, el nombre d’aturades ha augmentat en tots els sectors.

    Per edats, l'atur ha afectat especialment joves menors de 25 anys, entre els qui ha augmentat en 1.757 persones (un 4,26 %).

    El 89,1 % d'aquesta contractació va ser de caràcter temporal, és a dir, que tan sols 17.355 dels contractes signats són indefinits.

    Per règims de la Seguretat Social, l'increment es concentra en règim general (10.235 cotitzadors més, un 1,2 %). El règim d'empleades de llar pràcticament no varia (6 afiliats més) En canvi, en comparació amb l'any 2019 s'observa un descens clar de l'afiliació, concentrat en el règim general (descens interanual de 21.346 afiliats), mentre que es dona un increment d'en el règim especial de treballadors autònoms (2.662 afiliats).

    En definitiva, sempre partint de la prudència, es pot afirmar que al setembre es dona una certa recuperació, basada en l'acord social, que està aconseguint frenar, en una mesura considerable, l'impacte del covid-19 en el mercat de treball.