Comisiones Obreras del País Valenciano | 18 abril 2024.

CCOO PV reivindica una millora de les condicions laborals de la joventut

    En el Dia Internacional de la Joventut, el sindicat denuncia la situació de desigualtat d'un col·lectiu amb un 40,3% de taxa de desocupació, una alta temporalitat i parcialitat involuntària, un ús abusiu de les pràctiques no laborals i de la figura del fals autònom o tan sols un 19% de taxa d'emancipació.

    12/08/2020.

    URL | Código para insertar

    La joventut en el nostre territori continua patint greus dificultats per a accedir al mercat laboral o a l'habitatge. N'hi ha prou amb observar la taxa d'atur de les persones menors de 25 anys per a advertir-ho, ja que es col·loca 10 punts per damunt respecte a la del primer trimestre de l'any, situant-se actualment en un 40,3%, segons l'última Enquesta de Població Activa (EPA). Significatius també són les dades en el cas de les dones el percentatge de les quals s'eleva 5 punts per damunt del dels homes.

    Segons denúncia Ana Belén Montero, secretària de Joventut de CCOO PV, “la precarietat laboral està generalitzada, amb altes taxes de temporalitat i de parcialitat involuntària. Moltes de les persones joves, sobretot dones, es veuen obligades a acceptar un contracte a temps parcial davant la impossibilitat d'aconseguir un a jornada completa”. Per tant, el risc de pobresa i exclusió social, lluny de mitigar-se, continua colpejant amb duresa a una gran majoria de joves que es veuen d'aquesta manera incapacitats per a planificar i desenvolupar projectes de vida a mitjà i llarg termini.

    Aquesta circumstància s'evidencia també en el descens de la taxa d'emancipació juvenil. En l'actualitat, segons dades recopilades pel Consell de la Joventut d'Espanya, tan sols el 19% de la població menor de 30 anys ha aconseguit emancipar-se al País Valencià. A això cal afegir les múltiples formes que fugen de la laboralitat com a forma d'estalvi de costos. És el cas de l'ús abusiu de les pràctiques no laborals, incloent les extracurriculars; la utilització estructural de la figura del fals autònom (vinculats o no a plataformes digitals); el treball no declarat o el frau en la contractació.

    Propostes contra aquesta realitat tan precària

    Per a CCOO PV és imprescindible avançar en la millora de les condicions socials i laborals de la joventut treballadora valenciana i corregir les febleses del sistema, des d'una perspectiva de gènere.

    Per a estar més prop d'aquest objectiu cal un reforç en la Inspecció de Treball que faça front als abusos empresarials, especialment els que tenen a veure amb aqueixa evasió de la laboralitat. A més, és fonamental potenciar fórmules laborals com el contracte de relleu, pensades per a facilitar una entrada estable de la joventut al mercat laboral, així com reduir la bretxa salarial.

    D'altra banda, el Govern valencià ha de continuar facilitant l'accés a l'habitatge; limitant els lloguers turístics, garantint ajudes al lloguer, reforçant el parc públic i fent-lo més accessible a la joventut. Finalment, assenyala Montero, “hem d'incidir en la necessitat d'ampliar la seua escassa protecció social que cada vegada és més precària a conseqüència de la crisi que travessem”.