Comisiones Obreras del País Valenciano | 19 abril 2024.

CCOO PV urgeix a enfrontar la crisi protegint l'ocupació i formant a plantilles i empreses

    La secretària d'Ocupació i Formació de CCOO PV, Ana M. García Alcolea qualifica de dramàtiques les dades de l’EPA d'aquest segon trimestre “afortunadament mitigades en part per la protecció pactada amb els ERTO”. Segons la responsable, una aplicació directa de la reforma laboral sense aquesta mesura, hauria aprofundit l'impacte en l'ocupació i en l'activitat econòmica, per la qual cosa jutja imprescindible que la reforma puga ser modificada.

    28/07/2020.
    Ana García.

    Ana García.

    “Hem de rebutjar receptes obsoletes, perjudicials i ineficaces, com l'etern recurs a l'empitjorament de les condicions de treball i la reducció salarial” adverteix la responsable sindical.

    “El treball decent és un dels principals factors de cohesió social, hem de posar mesures per a protegir-lo i millorar la seua capacitat de resistència” ha afirmat. En l'Acord en diàleg social, Comissions Obreres ha posat l'èmfasi en l'aposta decidida per la creació d'ocupació de qualitat, per incrementar la digitalització en el territori, tant en infraestructures com en la formació de la classe treballadora i empresarial, mitjançant el reforç dels serveis públics en sanitat, educació i protecció social, i una aposta per la I+D+i i la recuperació econòmica mediambientalment sostenible.

    Al sindicat li preocupa la vulnerabilitat del nostre mercat laboral i el drama social que representaria no avançar en la protecció o que les persones afectades no pogueren incorporar-se dels ERTO als seus llocs de treball, però sobretot l'alt risc de veure disparar-se la pobresa i l'exclusió social.

    Entre els reptes plantejats, destaca l'abordatge de l'impacte de la pandèmia en el sistema de salut i l'afectació en l'ocupació mitjançant la implementació de polítiques industrials i sectorials, amb reforç del sistema sanitari, educatiu i de protecció social.

    Segons el parer de CCOO PV, han de revisar-se els pressupostos de la Generalitat, escometre els canvis necessaris per a una millor protecció social, i en matèria de creació d'ocupació de qualitat. El sindicat insta a revertir la precarietat laboral i a reduir les bretxes de gènere i generacionals.

    El segon trimestre de 2020 continua acusant les conseqüències de la crisi sanitària, econòmica i social provocada per la COVID-19, que continua colpejant durament les famílies i el teixit productiu, i que continua destruint ocupació, com reflecteixen les dades de l’EPA.

    Al País Valencià l'ocupació ha caigut en 128.600 persones respecte al trimestre anterior i se situa en 1.945.700. Això significa una reducció trimestral de l'ús del 6,2 %, tot això tenint en compte que no s'hi inclouen les xifres de persones afectades pels ERTO per considerar-se població ocupada.

    Som la quarta comunitat autònoma que experimenta major descens d'ocupació, per darrere de Catalunya, d’Andalusia i de la Comunitat de Madrid. Per tant, la pèrdua d'ocupació a territori valencià aglutina el 12 % de la caiguda d'ocupació estatal.

    La taxa d'ocupació al País Valencià és del 47,17 % amb un descens de tres punts respecte al trimestre anterior i de quatre si s'observa la variació anual.

    Per províncies, la destrucció de l'ocupació es concentra a Alacant on han desaparegut 59.200 ocupacions (-7,8 %), i a València amb 60.800 ocupacions menys (un 5,7 % menys). A Castelló l'impacte és menor, amb 8.600 ocupacions menys (-3,6 %).

    Per sexe, dels quasi dos milions de persones ocupades al País Valencià, el 56 % són homes (1.086.600) i el 44 % dones (859.000). Els efectes de la crisi sanitària per COVID-19 han provocat una pèrdua major d'ocupacions entre les dones en l'últim trimestre, amb 65.700 ocupades menys (-7,1 %) que els homes que han vist reduïda la seua presència en el mercat de treball amb 63.000 ocupats menys (-5,5 %).

    Per edats, la crisi està afectant tots els trams generacionals, però els menors de 35 anys aglutinen la meitat de la destrucció d'ocupació, amb 63.200 treballs menys, aquells que tenen entre 35 i 44 anys han perdut 36.400 ocupacions i els majors de 45 anys uns 29.100 ocupacions menys.

    La reducció d'ocupació s'ha produït exclusivament en el sector privat, amb 132.200 ocupacions menys. El sector públic ha compensat lleument aquesta destrucció amb la creació de 3.600 noves ocupacions en els últims tres mesos, i 8.500 en l'últim any.

    D'altra banda, el nombre de persones assalariades ha descendit en l'últim trimestre en 120.000 (-7 %). Hi ha 27.600 persones menys amb contracte indefinit i 92.400 menys amb contracte temporal. És a dir, que el que s'ha produït és una no renovació o extinció dels contractes temporals, per la qual cosa la taxa de temporalitat també s'ha reduït en quasi quatre punts, fins al 22,98 %.

    La destrucció d'ocupació també ha afectat les persones autònomes, en l'últim trimestre s'han perdut 8.600 llocs de treball per compte propi (-2,4 %). No obstant això, han resistit millor l'envit, perquè hi ha uns 17.200 treballadors/es autònoms/es més que fa un any, perquè abans de la pandèmia la creació d'ocupació es va centrar en aquesta modalitat.

    Documentación asociada
    Documentación asociada