Comisiones Obreras del País Valenciano | 19 abril 2024.

CCOO PV reclama un diàleg social fructífer per afrontar el repte que representen 456.796 persones aturades

    El sindicat destaca el gran augment entre el col·lectiu ‘Sense ocupació anterior’ que atribueix a l'elevada inscripció de persones joves, per poder optar a l'oferta pública d'ocupació com a auxiliar en els plans de contingències platges COVID-19. La secretària d'Ocupació i Formació de CCOO PV, Ana García també destaca que el 58 % de l’atur correspon a dones treballadores, que continuen patint una precarietat major i són especialment vulnerables.

    02/07/2020.
    Ana García, secretària de Formació i Ocupació CCOO PV

    Ana García, secretària de Formació i Ocupació CCOO PV

     L'atur registrat en les oficines del SEPE al País Valencià pel mes de juny de 2020 ascendeix a 456.796 persones, la qual cosa significa un augment de 16.279 persones respecte al mes anterior. L'increment respecte a juny de 2019 és del 30,02 %, amb un augment de 105.466 persones aturades més.

    La nostra autonomia també està al capdavant en increment d'atur registrat, amb un augment del 3,70 %, un augment a causa principalment del grup de demandants sense ocupació anterior. L'atur registrat a País Valencià representa l’11,8 % del total estatal, i és la tercera comunitat autònoma amb major registre sols per darrere d'Andalusia i de Catalunya.

    Cal recordar, que en aquesta estadística no estan reflectides les persones que estan afectades per un ERTO.

    Per sectors econòmics, l'atur registrat descendeix respecte a maig en la construcció en 919 persones (-2,68 %), i en la indústria en 887 persones aturades menys (-1,54 %). No obstant això, augmenta en el sector serveis, que registra 1.260 persones aturades més (0,41 %) i en agricultura, que experimenta un augment de 2.044 (14,35 %) demandants d'ocupació.

    Sobre aquest tema, la secretària d'Ocupació de CCOO PV, Ana García

    considera especialment sensible la prevalença del sector serveis, molt afectat per aquesta crisi, que van haver de tancar els primers i han sigut els últims a obrir. En coherència, CCOO PV valora les mesures estatals de protecció de l'ocupació emmarcades en el diàleg social.

    Sens dubte el col·lectiu que augmenta notòriament i és el principal motiu de l'increment de l'atur registrat al País Valencià és el de sense ocupació anterior, que ha augmentat en 14.781 demandants més (55,79 %).

    L'augment notable de l'atur registrat entre persones sense ocupació anterior i entre joves, obeeix a l'oferta d'ocupació que es va realitzar per part de la Generalitat per a cobrir una oferta d'ús d'operadors de platja.

    García denuncia que “aquesta situació evidencia que hi ha moltes persones que no tenen una ocupació però que no estan registrades com a demandants, per la qual cosa és més complicat que els serveis públics puguen realitzar itineraris personalitzats per a la cerca d'ocupació”.

    La sindicalista afirma que “la pandèmia ha tornat a posar de manifest les deficiències del mercat laboral valencià, en el qual destaca la preeminència de la contractació temporal, així com el major impacte de qualsevol crisi en l’atur femení, que acapara el 58 % del total registrat”.

    Al seu judici “tenim per davant reptes que afrontar en el marc del diàleg social, que ha de fructificar en acords en la línia de la recuperació econòmica i social del País Valencià”. Segons García “en aquesta crisi que inicia com a pandèmia sanitària i es transforma ràpidament en crisi econòmica i social, no ens serveixen les receptes del passat. És fonamental que les propostes de recuperació no vagen en la línia de les polítiques d'ajustos i retallades patides amb anterioritat i que s'ha demostrat que no han servit”.

    Per tot això, CCOO PV continuarà col·laborant en la construcció d'un model econòmic i social diferent a l'actual, un sistema productiu d'alt valor afegit, capaç de créixer i crear ocupació de qualitat, on cap persona pot estar en risc de pobresa tenint treball.

    “Hem d'aprofitar la greu situació viscuda per canviar la cultura empresarial i establir les bases per a una reconstrucció centrada en l'ocupació, els serveis públics, la innovació tecnològica, la formació i la transformació del model productiu sense descurar la protecció de les persones i de l'entorn" conclou.

    Dades desagregades

    Per províncies pel mes de juny, l'atur ha augmentat a les tres províncies, a València amb un increment de 8.751 persones aturades més (4,10 %), Alacant amb 5.781 aturades més (3,22 %) i Castelló amb 1.747 demandants més que el mes anterior.

    Per sexes, a diferència del mes anterior, l'atur registrat augmenta tant per als homes entre els quals ha augmentat un 3,57 %, com per a les dones, amb un augment del 3,79 %.

    Per edats, respecte al mes de maig l’atur afecta principalment a menors de 25 anys que s'ha incrementat en 13.323 persones (un 35,04 %) mentre que entre persones de 25 i més anys ho fa tan sols en 2.956 persones (0,73 %).

    “El motiu d'aquest gran increment dels joves és que la majoria de menors de 25 anys inscrits en el SEPE coincideixen amb el col·lectiu sense ocupació anterior” aclareix Ana García.

    El nombre de contractes registrats pel juny va ascendir a 102.075. No obstant això, dels 26.646 contractes nous tan sols 3.219 són de caràcter indefinit i la resta (23.427) temporals.

    El nombre mitjà de persones afiliades a la Seguretat Social pel juny se situa en 1.832.828, la qual cosa representa un increment de 4.509 persones cotitzadores més respecte a la mitjana de maig (un 0,2 % més). Per segon mes consecutiu es registra un augment lleu de persones ocupades des de l'impacte de la pandèmia per COVID-19.

    “La tènue recuperació de l'ocupació que comporta l'increment d'afiliació no aconsegueix els valors del mateix període de l'any passat. En els últims 12 mesos, el Sistema ha perdut 90.539 persones afiliades (un 4,7 % menys) a la nostra comunitat autònoma” lamenta la responsable.

    Per règims de la Seguretat Social, l'afiliació ha crescut en l'últim mes en el Règim General (7.743 cotitzadors més, un 0,6 %), en el Règim Especial d'Autònoms (3.115 autònoms més, un 0,9 %), però s'ha vist reduïda en el Règim Agrari (6.340 persones afiliades menys, amb una caiguda del 13,5 %). El Règim d'Empleades de Llar es manté igual que pel maig, amb 29.886 cotitzadores. Ara bé, si ho comparem amb el mateix mes de l'any anterior el retrocés de l'afiliació s'ha produït en tots els règims.

    Documentación asociada
    Documentación asociada