Comisiones Obreras del País Valenciano | 28 marzo 2024.

Comissió de Reconstrucció de València

CCOO PV transmet les seues propostes de reactivació

    L'objectiu d'aquesta Comissió és acordar mesures per a superar la crisi generada pel coronavirus. La secretària d'Ocupació i Formació de CCOO PV, Ana García Alcolea, hi va plantejar les aportacions del sindicat en resposta a la consulta plantejada per la Comissió no Permanent de Reconstrucció de València a entitats valencianes relacionades amb diferents activitats productives, amb la finalitat d'impulsar l'economia local i reactivar la ciutat per a totes les persones.

    29/05/2020.
    Intervención de la secretara de Empleo y Formación Ana Mª García

    Intervención de la secretara de Empleo y Formación Ana Mª García

    Suport a la digitalització. Impuls de la qualificació i planificació de l'ocupació

    La intervenció d'Ana M. García Alcolea en la sessió celebrada a l'Ajuntament de València va començar amb una referència sentida a les víctimes de la COVID-19 i a l'esforç de la sanitat pública i els serveis socials, entre altres sectors bolcats en la superació de la pandèmia. "Les primeres paraules que volem dedicar és al record de les víctimes i de les seues famílies, així com a les persones que estan patint la malaltia. De la mateixa manera, creiem que cal dedicar un reconeixement i merescut homenatge a tots els treballadors i les treballadores que han estat al capdavant d'aquesta crisi. A totes elles, gràcies" hi va afirmar.

    La secretària d'Ocupació i de Formació de CCOO PV hi va recordar les previsions de l'impacte de la crisi de la COVID-19 en l'economia valenciana, que apunten a una pèrdua de renda i d’ocupació per sobre de la mitjana nacional, fonamentalment per tres motius: l'excessiva dependència del sector serveis, la precarietat laboral i un teixit productiu de pimes i microempreses.

    "A la ciutat de València, les dades reflecteixen l'important impacte en termes econòmics, socials i laborals. Amb un total de 64.631 persones en atur, que ha augmentat tant en homes com en dones, en persones sense qualificació i en totes les franges d'edat, i tot això sense comptar les 65.741 persones afectades per ERTO" hi va detallar.

    La responsable sindical hi va reivindicar "la necessitat de millorar la competitivitat i de projectar el valor afegit de les empreses valencianes per a generar activitat econòmica, que ha de basar-se en més ocupació". "Hem de planificar ajudes i mitjans telemàtics i dedicar atenció especial a la formació de treballadors i treballadores, i cal desenvolupar plans d'ocupació, ajudes per a la creació d'empreses i mesures de conciliació per a garantir la igualtat de gènere" hi va concretar.

    Sobre aquest tema, García hi va detallar les mesures proposades pel sindicat per als diferents sectors, i hi va incidir en la necessitat de "treballar perquè la ciutadania no patisca la desigualtat i la precarietat laboral i social". Per a CCOO PV "l'objectiu han de ser les persones i les seues necessitats de qualificació, d'ocupació i de millora de les seues condicions de vida". Sobre aquest tema, la responsable sindical hi va posar l'accent en la necessitat d'una dotació pressupostària "per a coordinar totes aquestes polítiques, amb unes altres que implanten la digitalització, la mobilitat sostenible, l'ús d'energies renovables".

    La secretària hi va prosseguir la seua intervenció assegurant que "si per combatre la pandèmia, s'han hagut de prendre mesures de gran afectació econòmica i social, ara, tenim l'oportunitat d'establir un full de ruta per a reforçar el sistema productiu i el nostre model social, i situar el valor del treball i la dignitat de les persones com a element central i de cohesió de la societat".

    Entre la bateria de propostes presentades pel sindicat, hi va destacar les necessitats següents:

    - Cal apostar per la digitalització de l'economia, i incorporar-hi el coneixement com a palanca per a guanyar competitivitat.

    - S’han d’incentivar mesures eficaces per a una transició energètica justa i una producció neta, respectuosa amb el planeta.

    - És necessari reforçar el pes de la indústria i assegurar l'eficàcia de serveis públics protectors.

    - Cal impulsar la creació d'ocupació i la recuperació del teixit productiu.

    Tot això fomentant la igualtat de drets entre dones i homes, la convivència intercultural i protegint les persones en situació de vulnerabilitat. En definitiva, cal dirigir-se a complir els objectius de desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030.

    "L'Ajuntament com a entitat més pròxima a la ciutadania, és un pilar fonamental per a la recuperació econòmica i social" hi va asseverar. I hi va recordar que el document aprovat per la Junta de Govern de l’FEMP el dia 22 de maig de 2020, recull que "les entitats locals estan cridades a contribuir a la recuperació del nostre país no sols amb els seus propis recursos sinó amb tota la seua capacitat operativa i executiva, al seu efecte resulta imprescindible dotar-la de nous mecanismes mitjançant l'atribució de recursos addicionals".

    La sessió celebrada aquesta setmana a l'Ajuntament de València va estar presidida per l'alcalde de València, Joan Ribó; els membres de la Comissió de Reconstrucció; representants dels cinc grups polítics municipals, i va recollir les propostes de la Confederació Sindical de Comissions Obreres; de la Unió General de Treballadors del País Valencià; de la Confederació Empresarial Valenciana; de Cambra València; de Fira València; de l'Autoritat Portuària de València; de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana; de la Unió de Professionals de València; de l'Associació de Treballadors Autònoms; de l'Associació d'Empreses d'Arts Escèniques del País Valencià; de la xarxa d'inversors privats Big Ban Angels; i de la Federació Sindical del Taxi de València i Província.

    La participació dels representants polítics en la sessió va comptar amb l'alcalde Joan Ribó (Compromís); la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbanístic, Sandra Gómez (PSPV); la portaveu del grup municipal Popular, María José Catalá; el portaveu del grup municipal de Ciudadanos, Fernando Giner; i el portaveu del grup municipal de Vox, Vicente Montáñez. També estaven en l'hemicicle els regidors Pere Fuset, Lucia Beamud, Pilar Bernabé, Maite Ibáñez, i Paula Llobet, i Emiliano García (per videoconferència).

    La pròxima sessió està prevista dijous vinent dia 4 de juny.