Comisiones Obreras del País Valenciano | 19 abril 2024.

24 d'abril 2020

CCOO PV juntament amb centenars d'organitzacions socials criden a una Acció Mundial pel Clima

  • Manifestació de llums i ombres #VolvamosConJusticiaClimática
  • L'eixida de la crisi s'ha de realitzar de manera justa i sostenible

La plataforma Aliança pel Clima, de la qual CCOO forma part, transforma la convocatòria al 2020 en una gran acció de format inèdit. El 24 d'abril d'enguany la situació derivada del confinament ofereix una oportunitat imaginativa , de reconduir l'acció en les xarxes socials, però també en l'àmbit domèstic, ja que l'acció tindrà com a colofó una 'Manifestació de llums i ombres' a les 22.00 hores de casa a casa, de balcó a balcó utilitzant mòbils, càmeres o llanternes.

17/04/2020.
Acció global pel clima

Acció global pel clima

En el context de l'emergència sanitària actual i la posterior eixida econòmica, centenars d'organitzacions socials sota el paraigua de Fridays For Future, 2020 Rebel·lió pel Clima i Aliança pel Clima, a la qual CCOO pertany des de la seua fundació, convoquen la ciutadania a una acció global el divendres dia 24 d'abril. L'objectiu compartit és reivindicar una “desescalada” que pose en el centre el medi ambient i les persones i tinga en compte criteris de justícia social i climàtica.

La crisi mundial provocada per la COVID-19 també justifica aquesta acció i si més no, l'enforteix més. La pèrdua de biodiversitat, la desigualtat social, la manca de seguretat absoluta, la manca de mitjans de prevenció i la presa de decisions contràries a la ciència tenen efectes en la vida humana i en l'entorn que ens envolta.

Aquesta crisi socioambiental ja havia provocat conseqüències devastadores en el planeta i en el nostre territori. Si a això ho agreugem amb la crisi sanitària i la crisi econòmica actuals la situació de desigualtat pot ser irremeiable. Tot i l'aturada de l'economia, el passat 8 d'abril es va superar per primera vegada en la història la xifra de partícules de CO2 abocades a l'atmosfera (417,91 ppm), i encara que la qualitat de l'aire que mesura la contaminació per NO2 ha millorat substancialment, el planeta ens està avisant que el model de producció i consum requereix de mesures més contundents per mitigar les conseqüències del canvi climàtic.

El reinici de l'activitat ha de ser a favor de la justícia social, aquesta crisi pot significar una oportunitat per a apostar clarament per una transició energètica, per un model de mobilitat diferent, per una gestió sostenible dels nostres recursos i residus, i per unes polítiques públiques centrades en la preservació de la vida humana. Únicament a partir d’una acció sindical intensa i coordinada es pot aconseguir que aquesta crisi no deixe ningú enrere.

Cal fer front les devastadores conseqüències socials i econòmiques amb mesures d'emergència, incloent-hi, a més uns objectius de descarbonització més ambiciosos en línia amb el que indica la comunitat científica. Cal protegir els sectors socials i territoris més vulnerables amb polítiques públiques i mesures de transició justa, potenciació de llocs de treball verds i repartiment de l'ocupació.

Amb la convicció que cada crisi és una crisi i ha de ser tractada com a tal, les organitzacions convocants són conscients que no és moment d'interferir en la lluita contra la pandèmia ni de llevar-ne recursos i, per això, aquesta convocatòria impulsada pel col·lectiu Fridays for Future a tot el món sota el marc de “Global Strike for Climate”, situa el seu centre en les façanes i les xarxes i crida a la reflexió i a establir les bases per a actuacions futures, més concretes i contundents.

La crisi climàtica continua sent una realitat i, malgrat estar formalment declarada des de moltes institucions, segueix sense ser reconeguda com a tal per alguns dirigents, que opten per desoir les indicacions científiques a través d'una inacció culpable.

“La humanitat s'enfronta a una emergència climàtica sense precedents en la qual també és necessari actuar amb la responsabilitat de protegir la vida en primer lloc. El calfament global és conseqüència directa del model de producció i consum que arrisca la supervivència com a espècie, en basar-se en l'explotació il·limitada dels recursos naturals, cosa que impactant de manera injusta en les poblacions més pobres i vulnerables”, assenyalen les organitzacions en el Manifest.

Aquesta defensa de la supervivència ha de portar als governs a assumir l'estat d'emergència climàtica i, per tant, prendre mesures ambicioses i dràstiques. Actuar amb contundència avui davant de l'emergència climàtica evitarà els pitjors impactes ambientals i socials en el futur.

Per això, les organitzacions proposen eixir de l'immobilisme actual i transformar l'activitat econòmica d'una manera climàticament i socialment justa. En el Manifest, apunten les actuacions que s'haurien de dur a terme tenint en compte dos principis bàsics:

• Des del punt de vista climàtic, enfrontar una reducció dràstica de les emissions netes de gasos d'efecte d'hivernacle, en línia amb les indicacions científiques i aconseguir la neutralitat tan aviat com es puga.• Des del punt de vista social, consideració absolutament prioritària de les persones i dels col·lectius vulnerables, i garantir per a ells unes condicions de vida dignes.

• Des del punt de vista laboral: avançar a incorporar el medi ambient com a factor estratègic per a disminuir l'impacte ambiental de les activitats productives i incorporar mesures polítiques de transició justa per a aquells sectors i territoris vulnerables perquè la transició ecològica no deixe ningú enrere.

Acció en xarxes 24A:

Divendres 24, durant tot el dia, interaccions amb l'etiqueta comuna de la campanya #VolvamosConJusticiaClimática amb missatges a polítics, institucions, etc. A la nit, MANIFESTACIÓ DE LLUMS I OMBRES, el recorregut serà de casa a casa, de balcó a balcó utilitzant mòbils, càmeres o llanternes.