Comisiones Obreras del País Valenciano | 29 marzo 2024.

Març: el pitjor mes per a l'ocupació a causa del coronavirus

    És una situació extrema per a l'ocupació però excepcional. Sens dubte, la prioritat absoluta és protegir la salut de tota la ciutadania, l'aturada productiva és una conseqüència inevitable però que va en la línia de garantir la superació d'aquesta crisi de salut com més prompte.

    02/04/2020.
    Manifestació per la salut laboral

    Manifestació per la salut laboral

    Òbviament, les dades del registre de l’atur reflecteixen l'important impacte de l'aturada productiva conseqüència de les mesures lligades a la declaració de l'estat d'alarma decretat pel Govern per a enfrontar la pandèmia pel coronavirus. Alacant registra 14.513 persones més en situació d'atur en un mes en què, el desenvolupament habitual era que descendira el nombre de persones sense ocupació. De fet, la mitjana de reducció de l'atur pel març des de 2013 seria de 3.435 persones; cosa que mostra la dimensió de la frenada productiva que s'està produint. A aquestes xifres cal afegir les milers de persones en situació d’ERTO (que en ésser una suspensió de contracte no figura en el registre de l'atur llevat que sol·liciten orientació) que en acabar març eren ja 80.086 persones en 16.392 expedients iniciats a Alacant. Per descomptat, a més, caldria afegir-hi el desconegut nombre de persones en ERTO els tràmits de les quals s'estiguen iniciant en la Direcció General a València o a Madrid (en ser empreses amb nombrosos centres de treball a diferents províncies) i que són, també, una quantitat molt important. L'impacte laboral és d'una dimensió desconeguda fins ara.

    La xifra de l'atur és molt dolenta; aquest mes, Alacant ha patit el major augment de l'atur en un sol mes d’ençà que porte registre, superior, fins i tot, als pitjors mesos de la crisi financera. Des de març de 2017 no hi havia tantes persones en atur i, llavors, la tendència era a descendir. No obstant això, a pesar que les primeres setmanes d'abril també seran molt negatives per a l'ocupació, no podem deixar de valorar que les mesures posades en marxa pel Govern per a protegir la major quantitat possible de situacions en les quals les persones deixen de percebre ingressos, ens faran passar aquesta nova crisi en millors condicions que l'anterior en la qual les mesures es van centrar en el rescat bancari.

    Aquestes xifres podrien ser pitjors si no s'hagueren desplegat les mesures de protecció com la facilitat per a realitzar ERTO per força major i serien un detonant d'una major escalada de la pobresa si no s'estigueren protegint les situacions d’atur.

    Sens dubte, la prioritat absoluta és protegir la salut de tota la ciutadania, l'aturada productiva és una conseqüència inevitable però que va en la línia de garantir la superació d'aquesta crisi de salut tan prompte com es puga. És previsible que l'activitat i l'ocupació es recuperen quan es vagen suavitzant les mesures de confinament, per la qual cosa, entenem, més que destrucció d'ocupació, es tracta d'una situació de “pause” que es revertirà gradualment. La caiguda de la contractació i de l'afiliació reflecteixen la dimensió de l'aturada de l'activitat (només compensada per la contractació de persones per a reforçar activitats sanitàries i essencials). I ens ha de servir de referència per a tornar a la situació anterior tan prompte com es puga.

    Necessàriament, hem de partir de la base de trobar-nos davant una situació excepcional influïda per les mesures preses per a combatre la pandèmia per coronavirus. Això ens fa que relativitzem les dades però no ens impedeix traure algunes conclusions importants. En primer lloc, s'ha posat de manifest una profunda feblesa dels mercats productiu i laboral que, encara que s'han adaptat ràpid a les noves mesures (sobretot al teletreball) mostren la vulnerabilitat d'un sistema basat crònicament i compulsivament en el sector serveis. De fet, cal destacar l'adaptabilitat del sector industrial que, després d'anys de deslocalitzacions, està comprenent la necessitat, i l'oportunitat, que representa tenir infraestructures productives i no sols logístiques.

    En segon lloc, cal assenyalar la fragilitat d'un sistema productiu curtterminista, basat en el benefici ràpid i que, en molts casos, “viu al dia”, és a dir, unes setmanes d'ajornament de l'activitat els representa una autèntica amenaça de tancament. També cal destacar que, encara que majoritàriament les empreses s'estan adaptant a aquesta situació de manera eficient, continuem arrossegant casos d'empreses que inicien ERTO parcials però pretenen que, a través del teletreball, l'activitat continue al cent per cent. L'economia submergida també s'està adaptant a aquesta situació d'extrema urgència. Algunes circumstàncies, com no cridar a les persones amb contractes fixos discontinus de data certa o l'acomiadament massiu de contractacions temporals s'han anat denunciant i adaptant perquè puguen ser incloses en els ERTO i, així, protegir a les persones.

    No podem especular amb el que ocorrerà en el futur i no seria adequat fer-ho en aquesta situació excepcional, no obstant això, el que sí que tenim clar és que CCOO continuarem proposant mesures perquè qualsevol treballador o treballadora patisca tan poc com es puga per aquesta situació, que ningú es quede arrere en les mesures de protecció. Per això volem un compromís de l'Administració valenciana d'aportar ajudes als treballadors i a les treballadores que pitjor ho estan passant, alhora d'obtindre un compromís perquè, una vegada que passe aquesta situació, es prenguen les mesures necessàries per a aconseguir una ocupació decent. Aquests mesos han d'actuar com un “reset” a l'economia i, per fi, eixir amb les necessàries mesures de modernització i qualitat de l'ocupació i la productivitat.