Comisiones Obreras del País Valenciano | 19 abril 2024.

Ocupació a Alacant: minvament econòmic i desigualtat de gènere

    Les dones continuen acumulant l’ocupació pitjor i una reducció menor del seu atur, aquestes dades ens recorden que la inserció de les dones en l'ocupació és incompleta i imperfecta.

    03/03/2020.
    Manifestació vaga 8M 2019

    Manifestació vaga 8M 2019

    Febrer, com és habitual, redueix alguna cosa l'atur, sobretot, comparat amb el mes de gener que, per la fi de la campanya de Nadal, sol donar resultats molt negatius per a l'ocupació. La reducció de l'atur (-1.068) és similar a altres febrers (excepte el de l'any passat que va representar una retallada de l'atur bastant baixa). No obstant això, el que preocupa és, primer, el repartiment desigual de la recuperació de l'ocupació i, segon, que la xifra interanual (-3.615) és la més baixa des de 2013, és a dir, des que l'estadística va començar a assenyalar la recuperació de l'ocupació. Una cosa similar ocorre amb la comparació bianual: des de febrer de 2018, l'atur s'ha reduït en 9.341, la xifra més baixa des de febrer de 2014 (que és més baixa perquè inclou un febrer en el qual va augmentar l'atur). Aquestes xifres mostren el minvament econòmic acumulat que posem de manifest en els últims anys. L'efecte estadístic de substituir ocupació per precarietat, és a dir, l'objectiu de la reforma laboral, ha tocat fons. És necessari canviar el marc legal i començar a prioritzar l'ocupació de qualitat, amb drets, a l'ocupació precària. Encara així, arrosseguem una pèrdua de 62.437 des de l'any 2007, any que utilitzem com a referència per a mostrar l'impacte de la crisi, i de les mesures anticrisi, en l'ocupació.

    Cal posar de manifest el repartiment desigual per sexes de la reducció de l'atur, mentre que hi ha 764 homes menys en l'atur, l'atur de dones s'ha reduït tan sols en 304 dones inscrites. És a dir, les dones només representen el 28,5 % de la reducció de l'atur. Així amb data de febrer de 2020, les dones representen el 59,2 % de les persones inscrites en l’atur, quasi 6 de cada 10 persones en atur, són dones.

    L'assumpte és més greu si fem una ullada a l'atur de llarga durada, l'any passat va acabar amb una dada preocupant: el 42,8 % de les persones inscrites en les llistes de l'atur a Alacant porten més d'un any inscrites. Del total d'inscripcions de llarga durada, el 64 % són dones. És a dir, més de sis de cada deu persones aturades de llarga durada, són dones. A més, del total de dones en atur, el 46,9 % porten més d'un any, mentre que del total d'homes inscrits, el 37 % porten més d'un any. Xifres que mostren la dificultat del mercat laboral alacantí de comptar amb les dones. Si observem les xifres d'afiliació del règim general de la Seguretat Social de febrer de 2020, observem que les dones representen el 48,4 % de les persones en alta; això tenint en compte que, només són majoria les dones en el règim especial de treballadores de la llar on representen el 94,7 % del total. Si ho comprovem en l’EPA, en el 4t trimestre de 2019 i en el col·lectiu de persones ocupades, les dones representaven a penes el 44,3 % del total. Xifres que mostren la bretxa important en l'ocupació que pateixen les dones que, amb dades d'aqueixa EPA, representen el 50,7 % de la població en edat laboral.

    L'evolució de la contractació continua mostrant el predomini de la contractació temporal que representa el 87 % del total. És un bon moment per a repassar la contractació a Alacant l'any 2019 per a posar de manifest que la contractació d'homes és majoritària en la indefinida (55,13 %) i en la temporal a temps complet (64,2 %) mentre que la dona és el sexe preferit per a l'ocupació temporal a temps parcial (57,55 %). Aquesta bretxa significa que a les dones les contracten menys (el 44,9 % del total de contractes són a dones) i, a més, en condicions pitjors (les dones són minoria en contractes de major qualitat i majoria en els més precaris).

    A uns dies de la celebració del Dia Internacional de la Dona Treballadora considerem imprescindible mostrar aquestes dades que ens recorden que la inserció de la dona en l'ocupació és incompleta i imperfecta, que queda molt camí a recórrer, que aquestes xifres són resultat d'un sistema laboral patriarcal impregnat de violència masclista, que a les dones se'ls imposa l'ocupació de pitjor qualitat i en les pitjors condicions, que qui negue aquesta desigualtat evident o és un mentider, està mal informat o és un incompetent.

    El mercat laboral alacantí, com el valencià o l'espanyol, no serà mai sostenible i de qualitat mentre més de la meitat de la població, les dones, només tinga accés a ocupacions precàries. Aquesta situació, no ens despistem, és el resultat de l'estratègia patriarcal de dificultar l'autonomia econòmica de les dones i tractar de mantindre-les sotmeses al superior salari masculí en les famílies. Però aquesta situació continuarem canviant, continuarem lluitant per la igualtat i per a això disposem del millor instrument: el feminisme.

    Fem una crida a la participació massiva en la manifestació del pròxim 8 de març que, a Alacant, està convocada per la Plataforma Feminista d'Alacant, en la qual aquest sindicat participa, a les 11 hores des de l'encreuament de les avingudes Maisonnave amb Federico Soto.