Comisiones Obreras del País Valenciano | 19 abril 2024.

“Les institucions tripartides que fomenten relacions laborals democràtiques han de potenciar-se”

    CCOO PV ha participat en les VIII Trobades de Consells Autonòmics de Relacions Laborals, que han analitzat la situació de la negociació col·lectiva, especialment en els aspectes relacionats amb la igualtat de gènere. El secretari general, Arturo León, ha instat a abordar les reformes que necessita el nostre marc normatiu laboral, com ara els aspectes més regressius de la reforma laboral.

    28/02/2020.
    Arturo León, durant la seua intervenció VIII Trobades de Consells Autonòmics de Relacions Laborals.

    Arturo León, durant la seua intervenció VIII Trobades de Consells Autonòmics de Relacions Laborals.

    CCOO PV ha participat en les VIII Trobades de Consells Autonòmics de Relacions Laborals, organitzades per la Conselleria d'Economia i Sectors Productius de la GVA, i celebrades els dies 26 i 27 de febrer al Col·legi d’Advocats de València. El sindicat és membre del Consell Tripartit de Relacions Laborals i Negociació Col·lectiva de la Comunitat Valenciana, un òrgan consultiu de l'Administració autonòmica en matèria de relacions laborals, d’ocupació i de negociació col·lectiva.

    El secretari general de CCOO PV, Arturo León, que ha participat en la inauguració de l’acte, ha afirmat que les relacions laborals democràtiques són necessàries per al bon desenvolupament de l’activitat econòmica, així com per a la generació d’ocupació digna. Però la reforma del marc normatiu ha afectat de manera negativa la negociació col·lectiva, amb una major precarietat en l’ocupació i més desigualtat social.

    “És el moment d’escometre reformes estructurals, en concret s’ha d’abordar una reforma en profunditat del marc normatiu laboral”, ha assenyalat León, “no només perquè fa anys que es va recuperar el PIB mentre s’empobreixen moltes capes de la societat, si no perquè és fonamental adaptar el nostre mercat de treball al repte tecnològic i a la transició energètica”.

    El dirigent sindical ha apostat pel diàleg i el consens: "Per això, institucions tripartides que fomenten unes relacions laborals democràtiques han de potenciar-se". En aquest sentit, CCOO PV ha proposat dotar al Consell Tripartit de Relacions Laborals de la Comunitat Valenciana de personalitat jurídica pròpia per guanyar en autonomia i eficàcia.

    La inauguració també ha tingut les intervencions de la directora general de Treball, Verónica Martínez; el secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu; així com representants d’UGT PV i de la patronal autonòmica CEV.

    Perspectives de la negociació col·lectiva

    El secretari d’Acció Sindical, Salut Laboral i Medi Ambient de CCOO PV, Dani Patiño, ha participat en el panell sobre la situació actual i perspectives de la negociació col·lectiva. El dirigent sindical ha destacat la taxa elevada de cobertura dels convenis col·lectius, malgrat la debilitat de la negociació col·lectiva motivada pels desequilibris entre les parts que va fomentar les reformes laborals de 2010 i 2012.

    En aquest sentit, Patiño va instar a reequilibrar entre les parts per abordar els desafiaments de la digitalització: “Hem de veure el conveni col·lectiu amb la mirada de 2020, ja que la de principi de segle no dona respostes a molts dels aspectes lesius actuals del mercat de treball”. En referència a la fragmentació de l’empresa i a un teixit productiu sustentat microempreses i en diferents fórmules de fugida del dret del treball, Patiño ha assenyalat que només a partir del treball decent es pot garantir una transició ecològica, una gobernança en els processos de digitalització i una reducció dels desequilibris socials.

    Discriminació per raó de sexe i de gènere

    L’adjunta a la Secretaria de la Dona, Polítiques LGTBI i Institucional de CCOO PV, Cristina Ochando, ha intervingut en el panell dedicat a la igualtat i a la no discriminació per raó de sexe i de gènere en el treball. Ochando va destacar la importància del paper que representen els protocols d’actuació en cas d’assetjament per raó de sexe i gènere i els plans d’igualtat.

    En aquest sentit, el Reial decret 6/2019 fa una crida a fixar els treballs d’igual valor i garantir la protecció de la dona davant de situacions d’assetjament i de violència en el treball. “Trobem a faltar més compromís empresarial i més contundència per part de les institucions del treball en reprovar aquestes conductes”, ha apuntat l’experta.

    L’obligació d’implantar aquests plans en empreses de menys treballadors i treballadores augura una oportunitat de limitar la desigualtat i la discriminació, però també una amenaça en empreses que no tenen representació sindical. “Han proliferat entitats que han vist una oportunitat de negoci, per la qual cosa sense l’acció sindical organitzada adequadament, es pot devaluar aquesta eina i que no es corregisquen les situacions de dominació respecte a la dona”, ha advertit Ochando.