Comisiones Obreras del País Valenciano | 19 abril 2024.

Elx acull la IV Ruta cultural per la memòria del moviment obrer

    El dia 18 de gener de 2020 es realitzà una ruta cultural pels llocs més relacionats amb la història del moviment obrer il·licità. Va ser una activitat preparada des del Sindicat Comarcal de Pensionistes de Comissions Obreres del Vinalopó-Vega Baixa, amb suport des de la Federació de Pensionistes CCOO PV i de la Fundació d'estudis i Iniciatives Sociolaborals FEIS.

    23/01/2020.

    URL | Código para insertar

    Moment de la ruta

    Moment de la ruta

    A l'acte assistiren una trentena de militants d'altres comarques, que van acudir en autocar, més uns 60 de la comarca, pels quals vam ser prop d'un centenar els que férem el recorregut. L'itinerari a visitar preveia quatre escenaris molt lligats a la història sindical i ciutadana d'Elx.

    L’antiga fàbrica de calçat Uniroyal va ser una de les empreses de calçat més importants d'Elx, va arribar a tenir més de 1.200 treballadors i treballadores. Va suposar el primer desembarcament de capital americà en la indústria del calçat, a principis dels anys setanta, i va significar un canvi radical en el treball de la mateixa i, inicialment, un avanç i millora sobre el que eren les condicions habituals de treball en la indústria local. El seu comité d'empresa sempre va destacar per la seua lluita i en el qual CCOO sempre va tenir una presència majoritària. La crisi del calçat també el va afectar i va suposar la seua venda a altres inversors, el que va comportar retrocessos sindicals importants que van obligar a una lluita per la conservació dels llocs de treball, amb vagues, manifestacions, tancaments, etc. A la fi va desaparéixer després de vans intents de reflotar mitjançant una cooperativa. Sempre va ser un símbol de lluita a Elx i allí s'avesaren alguns dels millors representants del nostre sindicat. L'acte va comptar amb la intervenció de treballadores que, al seu dia, van formar part de l'empresa.

    L’antiga fàbrica de la Viuda de Macià, una de les més antigues i importants d'Elx. Inicià les seues activitats amb l'inici de segle XX en un antic hort de palmeres. Va créixer en el període de la 1a Guerra Mundial que la va afavorir en l'àmbit exportador, arribant a ser, en l'època de la República una important fàbrica. En esclatar la guerra civil, va ser confiscada i es va transformar en fàbrica d'armament, en la qual es van construir refugis i va treballar una gran quantitat de personal, especialment dones. En acabar la guerra, els franquistes la van transformar en presó per als que s'havien mantingut fidels a la República. Després va passar un període d'inactivitat fins que va ser adquirida per l'Ajuntament i transformada en l'actual col·legi de primària "Candalix", que ha respectat l'estructura antiga de la fàbrica. L'acte va comptar amb la participació de Rosmary Alonso, que ha fet un estudi sobre aquesta.

    El partidor d'aigua de la Séquia Major. Situat dins el Parc Municipal (antic Hort del Colomer), forma part essencial de la xarxa de séquies, d'origen àrab, que permetia regar, amb aigües del Vinalopó, els horts de palmeres i el camp d'Elx. La seua importància ha estat reconeguda per la Unesco en incloure-la, al costat del palmerar, com a Patrimoni de la Humanitat. Sense aquesta xarxa de séquies i els horts d'Elx actual no existiria. L'acte va comptar amb la intervenció d'Ana Álvarez documentalista municipal i experta en el tema.

    El Palau d'Altamira és el monument històric més important d'Elx. S'assenta sobre construccions àrabs de segle XI i al costat del riu Vinalopó. Es va estructurar com a palau senyorial als segles XV i XVI. Va estar lligat a diversos senyorius, fins a passar a la propietat privada, utilitzat com habitatge i, fins i tot, com a fàbrica. En acabar la guerra civil, el franquisme el va utilitzar com a presó i centre de tortures. A fins dels anys seixanta va passar a propietat de l'Ajuntament i, després d'anys d'abandonament, avui és el Museu Arqueològic i Història d'Elx, el principal de la ciutat. Poguérem visitar el pati d'armes i pujar a la Torre de l'Homenatge i contemplar les vistes d'Elx des de la terrassa d'aquest.

    També gaudirem de les xerrades d'Ana Alvarez, documentalista, Miguel Ors, historiador i director de la Càtedra Pere Ibarra, que ens facilità fotografies per a la ruta i de Josué Cerdán, divulgador cultural, que suposaren una agradable i amena explicació de tot el que estàvem veient.

    Finalment, férem una visita a la sala de plens de l'Ajuntament d'Elx. Ens van rebre dues regidores de l'equip de govern i el responsable de protocol, que ens van donar la benvinguda. El dinar que havíem concertat en un restaurant de polígon industrial de Carrús, es realitzà en un ambient de companyonia, gaudirem d'una bona estona entre tots.

    Després, ja a la vesprada, ens desplaçàrem al local de CCOO per a veure un vídeo que, amb ajuda de València, s'havia preparat sobre la recent història sindical i ciutadana d'Elx. En definitiva, una jornada especial, pel que suposa de recordatori i reconeixement al moviment obrer il·licità. Gran satisfacció per part dels assistents. I un èxit per a l'organització d'aquesta.

    Documentación asociada
    Documentación asociada