Comisiones Obreras del País Valenciano | 28 marzo 2024.

El model productiu valencià condiciona a la baixa les pensions

  • Quasi un milió de pensionistes del País Valencià cobra 78 euros menys al mes que la mitjana de l'Estat.

L’'Observatori social de gent gran' destaca l'augment de la població del tram de persones majors de 65 anys, un segment que representa quasi un milió al País Valencià. CCOO denuncia l'augment del risc de pobresa i insta a actuar sobre les condicions de l'ocupació actual, per garantir unes pensions dignes presents i futures. Al País Valencià, la pensió mitjana de jubilació és de 1.039,80 euros, la qual cosa significa un 8,6 % menys que en l'àmbit estatal.

11/07/2019.
Fernando Lezcano, Julián Gutiérrez, Ana Belén Montero i Dolores Nauffal, durant la presentació de l''Observatori social de la gent gran' en roda de premsa.

Fernando Lezcano, Julián Gutiérrez, Ana Belén Montero i Dolores Nauffal, durant la presentació de l''Observatori social de la gent gran' en roda de premsa.

CCOO PV ha presentat avui l’'Observatori social de la gent gran per a un envelliment actiu 2018', un informe d'àmbit nacional elaborat per la Federació de Pensionistes de CCOO que arreplega les condicions econòmiques, socials, de salut i de vida de les persones de més de 65 anys.

D'aquesta anàlisi es desprén l'augment d'aquest tram de població: respecte a 2008, avui hi ha 1,4 milions més de persones majors de 65 anys, una dada que s'incrementarà en les pròximes dècades (s'estima que l’any 2031 n’hi haurà 11,7 milions, que representaran el 25,6 % de la població). Les dones tenen una esperança de vida de 85 anys i els homes de 80. Al País Valencià, quasi un milió de persones tenen més de 65 anys; l'esperança de vida per a les dones és de 85 anys i per als homes de 79.

Per al secretari general de la Federació de Pensionistes de CCOO, Julián Gutiérrez, és essencial posar en marxa polítiques concretes que, sobre una base pressupostària estable, combaten l'exclusió social, la solitud, la malaltia, la dependència o el maltractament. “El sistema públic de pensions ha sigut un element central per a garantir els recursos i les condicions de vida, no solament de les persones jubilades, sinó també de les seues famílies”, ha assenyalat Gutiérrez, que ha destacat que l’any 2017, el 35,1 % de les llars tenia una pensió com a principal font d'ingressos.

L’any 2017, un 8,9 % de la població de més de 65 es trobava en risc de pobresa, més de dos punts percentuals pel que fa a l'any anterior. Un 47 % de les persones majors manifesta tenir dificultats per a arribar a fi de mes.

Dolores Nauffal, de la Federació de Pensionistes de CCOO PV, ha destacat que solament un 40 % de les persones majors de 65 anys al País Valencià valora de manera positiva la seua qualitat de vida. “Aquesta percepció és pitjor en les dones i en les persones amb menys ingressos”. A més, 219.000 persones viuen soles al País Valencià, d'elles 159.000 són dones. “Ser dona i amb escassos recursos econòmics representa ser més propensa a patir la solitud”.

Pensions

La pensió mitjana de jubilació a Espanya, amb dades de juny de 2019, és de 1.137,99 euros (712,19 euros de viduïtat). Al País Valencià, la pensió mitjana de jubilació és de 1.039,80 euros, la qual cosa representa un 8,6 % menys que en l'àmbit estatal. La pensió mitjana autonòmica de viduïtat és de 670,63.

Si tenim en compte la mitjana del conjunt de pensions, la secretària de Política Social de CCOO PV, Ana Belén Montero, ha assenyalat que quasi un milió de persones al País Valencià cobra 78 menys al mes que la mitjana de l'Estat (913 euros davant de 991), “conseqüència d'un model productiu amb ocupació de baixa qualitat, la qual cosa significa un minvament als ingressos de la Seguretat Social”.

Per la seua banda, el secretari d'Organització de CCOO, Fernando Lezcano, ha afirmat que en aquest nou cicle polític s'han de recuperar els pilars d'un estat social. Per tant, “el nou Govern ha de tenir com a prioritat una agenda social, construïda amb la participació de totes les forces polítiques, i que done estabilitat a la legislatura”. Lezcano situa entre aquestes prioritats l'ocupació, tant en la quantitat com en la seua qualitat: “Si ajuntem el volum d’atur i la deterioració de les condicions salarials, tenim la radiografia de les pensions d'aquest país”. Per tant, el finançament del sistema públic de pensions requereix de “salaris dignes”.

Pel que fa a la congelació temporal de la revaloració de les pensions al 0,25 %, el dirigent de CCOO ha assenyalat la necessitat d'escometre una reforma del sistema públic de pensions, que garantisca pensions dignes al llarg de tota la vida i ingressos suficients per a la sostenibilitat del sistema públic. “Cal anar al focus de l'ocupació i plantejar que, si això, juntament amb altres fonts de finançament, no és suficient, caldrà tirar dels impostos per garantir les pensions”. Lezcano advoca per una reforma fiscal en clau redistributiva i progressiva.