Comisiones Obreras del País Valenciano | 16 abril 2024.

La Plataforma de suport a la Querella Argentina, guanyadora del I Premi 25 d’Abril per les llibertats

    CCOO PV ha lliurat el guardó a la Plataforma de suport a la Querella Argentina/ Acció Ciutadana contra la Impunitat del Franquisme. Un premi que s’atorgarà anualment, a través d’una votació popular, a persones o entitats amb una trajectòria de defensa i millora de les llibertats.

    23/04/2019.
    El secretari general de CCOO PV, Arturo León, lliura el premi a les representants de la Plataforma de suport a la Querella Argentina.

    El secretari general de CCOO PV, Arturo León, lliura el premi a les representants de la Plataforma de suport a la Querella Argentina.

    La Plataforma de suport a la Querella Argentina / Acció Ciutadana contra la Impunitat del Franquisme ha estat l’entitat guanyadora del I Premi 25 d’Abril per les llibertats, convocat per CCOO PV. El guardó s’ha donat a conéixer avui, durant l’acte de lliurament, celebrat a la seu de CCOO PV a València. Una convocatòria anual que pretén reconéixer les persones o entitats amb una trajectòria acreditada de defensa de les llibertats, socials i individuals, de la ciutadania i de la classe treballadora.

    Lucila Aragó, membre de la Plataforma guanyadora i que ha recollit el guardó, s’ha mostrat molt satisfeta per aquest reconeixement, especialment per procedir d’una votació popular. Aragó ha explicat l’objectiu de la seua entitat, que és la lluita pel reconeixement a la justícia de les víctimes del franquisme. Però no sols en la justícia, sinó que lluiten per la veritat, per la reparació i perquè hi haja garantia de no repetició: “Després de vuitanta anys del final de la Guerra Civil encara vivim processos d’exhumació de persones en foses comunes que han estat oblidades. Vivim casos de persones que denuncien que han patit tortures durant les últimes dècades del franquisme, querelles rebutjades en els jutjats per mor d’una llei d’amnistia que fa que prescriguen aquests delictes”.

    Els crims comesos durant la dictadura franquista van ser crims de lesa humanitat, com ho ha repetit en diferents ocasions Nacions Unides. “Per tant, són crims que han de jutjar-se, i ha d’establir-se què va ocórrer durant aquell període, per restablir la veritat, i els drets de les persones que ho van patir”, assenyala Aragó.

    La Plataforma guanyadora dona suport a la querella interposada davant d'un jutjat penal de Buenos Aires pels delictes de genocidi i crims de lesa humanitat comesos a Espanya per la dictadura franquista entre el 17 de juliol de 1936 i el 15 de juny de 1977. Ha rebut el suport d'Amnistia Internacional, que en la investigació ‘Casos tancats, ferides obertes’ (2012) denuncia que a Espanya no s'ha dut a terme cap investigació judicial exhaustiva per conéixer la veritat sobre les circumstàncies que envolten els abusos comesos durant la dictadura franquista.

    Durant la seua intervenció a l’acte de lliurament, el secretari general de CCOO PV, Arturo Léon, ha destacat que malgrat el nostre estat social i democràtic de dret, no hem de baixar la guàrdia: “La crisi econòmica i financera ha servit d’excusa al neoliberalisme per a retrocedir importants avanços socials i restringir drets i llibertats”. León ha posat d’exemple les mesures d’austeritat que han empobrit la ciutadania, la Llei Mordassa o la interpretació delictiva de l’exercici del dret de vaga o manifestació al Codi penal.

    Tres candidatures finalistes

    El jurat del premi ha estat integrat per 2 persones de CCOO PV i 4 persones d'àmplia representativitat i experiència en la defensa de les llibertats:

    - Presidència: Ferran García, secretari de Cultura de CCOO PV.

    - Cloti Iborra, secretària de Relacions Institucionals de CCOO PV.

    - Isabel Barrajón, secretària de Moviments Socials i Cooperació de CCOO PV.

    - Pere Beneyto, president de la Fundació d’Estudis i Iniciatives Sindicals, FEIS.

    - Elena Martínez, vicerectora d'Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat de la Universitat de València.

    - Toni Gisbert, d'Acció Cultural del País Valencià.

    - Ximena Medina, d'Intermón Oxfam a València.

    Entre totes les candidatures presentades, el jurat va proposar les tres que van passar a la fase de votació popular, una participació oberta a través de la web de CCOO PV. Les candidatures finalistes eren l’Agència Valenciana de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció, el col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals Lambda i la finalment guanyadora Plataforma de suport a la Querella Argentina.