Comisiones Obreras del País Valenciano | 18 abril 2024.

Constituïda la Plataforma per la Industrialització de Bunyol

    CCOO i l'Associació d'Empresaris i Comerciants han acordat la constitució d'una plataforma cívica oberta a la participació de les organitzacions socials i polítiques. L'objectiu de la Plataforma és conjuminar voluntat i esforç a remoure obstacles i establir les bases per al creixement continu de l'activitat industrial a Bunyol, com a element determinant del progrés econòmic i social.

    14/01/2019.
    L'objectiu de la Plataforma és conjuminar voluntat i esforç per al creixement continu de l'activitat industrial a Bunyol.

    L'objectiu de la Plataforma és conjuminar voluntat i esforç per al creixement continu de l'activitat industrial a Bunyol.

    La constitució de la Plataforma Cívica pel Desenvolupament Industrial de Bunyol naix de la necessitat evident de promoure un canvi en el comportament social i polític a Bunyol, respecte a un dels senyals d'identitat més important en l’aspecte social i econòmic que ha distingit sempre la localitat: el desenvolupament industrial.

    La Plataforma parteix de la idea que la indústria no és l'únic pilar del desenvolupament econòmic de Bunyol. Però partint de la premissa que el turisme, com l'agricultura, per les característiques orogràfiques de la localitat no poden substituir de cap manera l'espai que la indústria ocupa en l'economia local. Això justifica que es reclame de les institucions un gran esforç polític i econòmic per a apuntalar el present i el futur del desenvolupament industrial.

    Sobre el desenvolupament industrial de Bunyol penja l'espasa de Dàmocles en mancar de sòl industrial urbanitzat. Des de la Plataforma no realitzarem cap anàlisi retrospectiu de les causes que ens han portat a ser un poble industrial que manca d'una ordenació del sòl d'acord amb les necessitats que es tenen i la projecció futura. No ho farem perquè tots i totes sabem les causes, per la qual cosa difícilment incorrerem novament en els errors que ens han portat a aquest punt de partida.

    El que s'ha dit anteriorment no significa que renunciem a qüestionar i remoure tot allò que obstaculitza el creixement industrial i econòmic de Bunyol. Senzillament tot el nostre esforç va en l'adreça de cercar solucions als problemes i no a perdre el temps i les energies en debats que no ens aporten solucions i sí divisió.

    El punt de partida

    Ens trobem (per una decisió judicial) sense un Pla general d'ordenació urbana (PGOU), la qual cosa ens obliga a tornar a unes normes subsidiàries que al seu moment es van considerar obsoletes per a donar resposta, entre altres, a les necessitats que exigeix el desenvolupament de les zones residencials i industrials.

    Si bé en l'aspecte industrial el PGOU va establir pràcticament el mateix sòl industrial que s'arreplegava en les normes subsidiàries (291,85 ha.), una part important del sòl està ja consolidat, per la qual cosa la part disponible es redueix a 85,70 ha., dividides en set zones. El denominador comú del sòl industrial disponible és l'absència de sòl urbanitzat.

    A la falta de sòl industrial urbanitzat cal sumar: el problema de la precarietat i provisionalitat d'indústries que manquen de llicència d'activitat. Així com l'ocupació de sòl per immobles industrials en desús o en ruïnes.

    Els objectius

    En els Pressupostos municipals per a 2019 s'ha arreplegat (a instàncies de CCOO i l'Associació d'Empresaris i Comerciants) una partida de 50.000 euros per a afrontar el cost del canvi en la qualificació del sòl que queda entre el polígon industrial del Pla i el límit amb Xiva, amb una superfície de 7,83 ha., amb la finalitat de donar resposta a un dèficit que amenaça amb la deslocalització de més de mitja dotzena d'empreses.

    A l'esforç que realitza l'Ajuntament, se li suma la constitució d'una UTE per part de cinc empreses de Bunyol, per a afrontar els costos d'urbanització. Urbanitzar tan prompte com es puga 7,83 ha, no dissipa la necessitat de dotar a Bunyol d'un àrea industrial projectada sobre les necessitats futures que permeta la implantació d'empreses.

    Els objectius que es proposa aconseguir la Plataforma són:

    1. Urbanitzar el sòl adjacent al polígon del Pla.

    2. Definir de manera estratègica un àrea industrial i dotar-la dels serveis essencials.

    3. Analitzar les causes i trobar la solució a la falta de llicència d'activitat.

    4. Promoure un gravamen en els impostos municipals per a aquells immobles industrials que no tenen activitat des de fa anys i que no estan disponibles.

    5. Afavorir acords entre la corporació municipal i els propietaris de sòl industrial per a la seua cessió temporal al municipi.

    Com hem dit al principi, la Plataforma cívica que s'impulsa per dues organitzacions socials està oberta a la participació dels qui com nosaltres pense que és necessari un esforç important en nom del desenvolupament econòmic i social de Bunyol.