Comisiones Obreras del País Valenciano | 18 abril 2024.

Un any de mobilitzacions, avanços i canvis polítics

    Article d'Arturo León López, secretari general de CCOO PV, d'acomiadament de 2018.

    27/12/2018.

    URL | Código para insertar

    Grans convocatòries que han tret al carrer la ciutadania en defensa del sistema públic de pensions que han aconseguit recuperar poder adquisitiu, detenir la reforma imposada l’any 2013 i ajornar la seua entrada en vigor. Ara és fonamental garantir la seua sostenibilitat i comprometre l’actualització econòmica d’acord amb el creixement dels preus i amb la derogació de l'anomenat factor de sostenibilitat, que en realitat és una retallada progressiva de la quantia de les pensions.

    També ha sigut l’any en què la lluita per la igualtat real entre dones i homes ha passat de reivindicació a revolució social. Una mobilització que pretén combatre la històrica discriminació laboral de les dones, la bretxa salarial i les diferents violències que pateixen, la màxima expressió de les quals és l’assassinat.

    Un any en què hem guanyat la batalla dialèctica sobre la necessitat d’incrementar els salaris, deixant arrere el discurs de l’austeritat. Primer amb l’acord de pujada salarial del personal públic, després amb la de l’SMI i, posteriorment, amb la signatura de l'Acord per l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC) entre patronal i sindicats, que va comprometre un increment del 2% fix més l’1% variable, un salari mínim de conveni de 14.000 euros a l’any i la millora d’aspectes substancials de la reforma laboral. Si bé, en la negociació d’alguns convenis col·lectius, com el del tèxtil o el d’hostaleria, la nostra contrapart no està complint amb els pactes.

    Amb la moció de censura de juny i l’arribada al Govern del PSOE, s’han obert noves possibilitats d’avançar en el terreny social, algunes ja concretades i unes altres per confirmar. El Consell de Ministres ja ha aprovat la pujada salarial del personal públic per a 2019 i l'increment de l’SMI a 900 € mensuals, entre altres mesures.

    En l’àmbit del diàleg social, CCOO treballa en una modificació profunda de la reforma de l'Estatut dels Treballadors. Entre altres qüestions, que torne a prevaldre el conveni sectorial respecte al d’empresa; el manteniment de la ultraactivitat, que significa que no caduquen les condicions laborals quan finalitza el conveni i fins a la signatura d'un de nou que el reemplaça; el registre de la jornada de treball per a evitar la realització d’hores extraordinàries imposades, que no es paguen o ho fan en negre; o amb l’actuació sobre la precarietat que genera la normativa actual sobre subcontractació.

    En definitiva, volem que es revertisquen les mesures lesives, i contràries als interessos de les treballadores i dels treballadors, que va adoptar el Govern del PP com a fórmula per a l’eixida de la crisi i que ha portat aquest país a uns índexs de precarietat i de desigualtat social sense precedents. Si l'actual Executiu no està a l’altura, els sindicats ja hem anunciat noves mobilitzacions.

    Al País Valencià

    En el nostre territori hem contribuït a l’enfortiment de la protecció social, a través del nou sistema de serveis socials i de la Llei valenciana de renda d'inclusió. També estem participant en la transformació del model econòmic valencià, potenciant la indústria i els projectes d’investigació i innovació, perquè necessitem empreses fortes que paguen bé el seu personal.

    Una política empresarial privada que ha de contagiar-se del traç de la Llei de responsabilitat social amb la qual, a través de les clàusules laborals, les persones treballadores d’empreses que presten els seus serveis per a les administracions públiques valencianes i les universitats, milloraran les seues condicions. A més de tindre el dret a ser subrogades en el cas que siga una altra l’empresa adjudicatària del servei, se'ls aplicarà el conveni sectorial de referència. Tot això ja ho diu la llei i en aquest 2019 haurem de desenvolupar-ho perquè siga efectiu.