Comisiones Obreras del País Valenciano | 28 marzo 2024.

CCOO PV denuncia la precarietat estructural després de la cortina de fum de la contractació nadalenca

    “La reducció experimentada en el mes de novembre no modifica la característica essencial d'un mercat laboral marcat per l’estacionalitat i el repartiment de contractes precaris, amb una eventualitat creixent en la contractació i una rotació constant, basat en la desigualtat” Ana García Alcolea

    04/12/2018.
    Ana García Alcolea responde a las preguntas de À punt

    Ana García Alcolea responde a las preguntas de À punt

    La secretària d'Ocupació, Formació de CCOO PV, ha manifestat la preocupació del sindicat tant pel volum de persones desprotegides, com de joves sense expectatives de desenvolupar-se professionalment. “368.564 persones registrades com a demandants d'ocupació i sense ofertes adequades són un agulló social, un desaprofitament de riquesa i talent que aquesta autonomia no pot permetre's” ha afirmat.

    Respecte a la contractació realitzada, les perspectives de futur no són gens falagueres, ja que segueix sent predominantment temporal, arriba fins a un 89 %, la qual cosa indica una precarietat sòlidament instal·lada com a eina de creació i destrucció cíclica d'ocupació, que consolida la pobresa laboral.

    La protecció de les persones aturades se situa en el 49 %, per la qual cosa ni la meitat de les persones en atur poden accedir a algun tipus de prestació (contributiva o assistencial). De fet, 188.738 persones no són perceptores de prestació contributiva o assistencial.

    La dada més destacable al seu judici és el percentatge elevat de dones en atur, que aconsegueix quasi el 60 % (malgrat la reducció de l'últim mes), “volem que al PV es treballe per la creació d'ocupació de qualitat i en igualtat, que s'atalle l'atur que pateixen les dones i que els joves tinguen una oportunitat.

    “Ens urgeix rescatar les persones majors de 45 anys o en atur de llarga durada, que no poden quedar-se tirades pel camí patint els efectes de les reformes laborals” ha concretat.

    CCOO PV jutja insuficient la reducció, i considera que no s'estan fent els esforços necessaris perquè es produïsca una consolidació i millora real de l'ocupació. “No s'engeguen les mesures necessàries perquè es done una profunda transformació del teixit econòmic i productiu, sense aquesta, no eixirem de la crisi. Haurien d'engegar-se alternatives que produïsquen un canvi de model productiu que genere estabilitat en el mercat laboral” afirma la responsable sindical.

    Aquest sindicat reclama una millor protecció a les persones en atur, polítiques actives eficaces (orientació, formació, inserció) i mesures en diferents àmbits i nivells:

    - Aposta dels poders públics en la recuperació de sectors productius que siguen font generadora d'ocupació de qualitat i que alhora cobrisquen els serveis necessaris per a la ciutadania (educació, sanitat, serveis socials, energies renovables, i+d+i...)

    - Qualificar al conjunt de treballadors i treballadores perquè puguen preparar-se per al tan reclamat canvi de model productiu, o per als canvis tecnològics que ja s'estan produint.

    - Increments salarials, persecució de les hores extra excessives i de les hores extra no pagades que a més d'eradicar el frau, permetria la creació d'ocupacions, així com perseguir el frau en la contractació.

    Impacte provincial i sectorial

    La disminució de l'atur registrat es va distribuir desigualment però va afectar tots els sectors, encapçalats per la indústria, amb 1.252 aturats registrats menys que el mes anterior; serveis amb 1.074 aturats menys; construcció amb 667 aturats menys i agricultura amb 264.

    L'evolució per províncies és clarament diferent, el descens de l'atur registrat es concentra a València (4.160 aturats menys), a Castelló s'han registrat 1.178 aturats menys mentre que a Alacant, igual que va ocórrer el mes anterior, hi ha hagut un increment (1.809 persones). En termes interanuals, les tres províncies ofereixen dades positives, amb descensos a València de 12.638, 7.986 a Alacant, i de 2.502 a Castelló.

    Malgrat la millora de les dades d'atur registrat, l'impacte no és rellevant en la vida de les persones ni aconsegueix canviar la tendència perquè s'incrementa la precarietat, i disminueix la protecció social.