“La signatura de l’AENC és el tret d'eixida per a la recuperació i l’extensió de drets negats” Arturo León

  El secretari general de CCOO PV, Arturo León, ha plantejat l'Acord estatal per a la negociació col·lectiva com a resposta eficaç davant la nostra conjuntura socioeconòmica. León també ha posat en valor la consolidació afiliativa, una vegada superada la barrera psicològica dels 100.000 afiliats, així com els bons resultats en processos electorals importants.

  04/07/2018.
  Arturo León presenta el seu informe general al Consell Confederal CCOO PV

  Arturo León presenta el seu informe general al Consell Confederal CCOO PV

  El Consell Confederal de CCOO PV, reunit avui a Alacant, ha confirmat l'Informe general presentat per Arturo León, on s’analitza l'acció sindical en aquest període.

  L'Informe ha analitzat la conjuntura socioeconòmica al País Valencià, així com l'evolució recent del mercat de treball al territori, partint de la consolidació de la tendència de creixement, que en l’any 2017 ha arribat a un 3,2 %, i se situa per sobre de la mitjana estatal.

  Malgrat el creixement del VAB (valor afegit brut) de cadascun dels sectors econòmics, la redistribució de la riquesa a favor de les rendes empresarials s'ha sumat a un canvi sectorial que ha portat als serveis a tenir un pes en l'ocupació clarament superior al d'anys anteriors.

  Respecte als sectors que van mostrar un major dinamisme, l'Informe destaca el de la construcció (8,5 % sobre 2016), activitats professionals, científiques i tècniques (5,9 %), informació i telecomunicacions (4,2 %), i la indústria en conjunt (3,6 %). En aquest sentit, León ha posat el focus en la importància que en el cas del País Valencià té la diversificació sectorial i especialment la recuperació del sector industrial.

  No obstant això, pel que fa al mercat de treball i rendes laborals, el líder sindical ha denunciat que la recuperació econòmica no ha comportat una recuperació de l'ocupació. Encara que el PIB del País Valencià ha superat el nivell de 2008 i la població valenciana en edat de treballar ha augmentat en 2.700 persones aquests 10 anys, el volum de persones actives ha disminuït en 95.800. D'aquesta manera, la taxa d'activitat al territori s'ha reduït d'un 59,67 % a un 58,46 %.

  León ha destacat la preocupació sindical per dades com la “concentració del descens de la taxa d'activitat en la població més jove” sumada a una “reducció d'ocupats en el tram amb major volum d'ocupació (de 25 a 54 anys)” i acompanyada per una “clara caiguda d'ocupacions en els grups més joves”, amb la qual cosa no sembla que a curt termini es donarà una recuperació de l'ocupació.

  L'Informe general al Consell Confederal ha esbossat “un mercat laboral ancorat a un model productiu obsolet, centrat en el sector serveis i afligit d’estacionalitat, que sols ofereix ocupació precària i s'ha demostrat incapaç d'atallar la consolidació de la pobresa laboral”.

  Sobre aquest tema, el secretari general ha denunciat el manteniment d'un model desigual i injust d'eixida de la crisi, amb un increment de l'ocupació temporal i a temps parcial, baixos salaris, deterioració de la protecció per atur, que no arriba ni al 50 % de la població en atur i amb una taxa de cobertura que se situa en el 48,15 %.

  “Queda molt a recórrer per disposar d'una ocupació de qualitat, que permeta joves, majors de 45 anys, persones aturades de llarga durada, dones i migrants, desenvolupar els seus projectes de vida i tenir la integració social necessària” ha asseverat León.

  Davant aquesta conjuntura econòmica, social i política, el secretari general ha posat en valor el recent IV Acord per l'ocupació i la negociació col·lectiva, com a eina clau per a l'acció sindical i la relegitimació social. “L’AENC significa un punt i apart respecte de les reformes unilaterals del Govern del PP, i torna a posar en el centre el diàleg social per a la recuperació de drets” ha afirmat.

  No obstant això, León ha cridat a prendre la iniciativa per a incorporar les orientacions de l'Acord als convenis col·lectius, a mantenir la tensió sectorial i a escometre una “intensa campanya explicativa dels continguts de l'Acord i de les propostes de CCOO PV per al nou període que afrontem”.

  En l'apartat de balanç afiliatiu, el secretari general ha destacat la consecució de l'objectiu de consolidació en aquest exercici les 100.000 persones afiliades, xifra aconseguida passat divendres 22 de juny, i que ha de significar “un esperó per seguir en la senda del creixement”.

  Finalment, León ha celebrat el bon resultat obtingut en les eleccions sindicals de la sanitat pública en un context difícil, i malgrat la permanent campanya de desprestigi. El líder sindical ha cridat a eixir a l'ofensiva per aconseguir representar els interessos i drets de les persones treballadores del País Valencià, a escassos mesos d'iniciar-se la concentració per al conjunt de les organitzacions.

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.