Comisiones Obreras del País Valenciano | 19 abril 2024.

CCOO PV sempre al costat dels drets humans, la solidaritat i la democràcia

    CCOO PV rep amb gran satisfacció la decisió del Govern de permetre al vaixell Aquarius amarrar en un port valencià. El Govern del Botànic, amb la incontestable col·laboració de l'Ajuntament de València, està preparant tot el dispositiu necessari perquè les 629 persones rescatades per Médicos Sin Fronteras i SOS Mediterranée puguen trobar refugi a València.

     

    13/06/2018.
    Acollida Aquarius

    Acollida Aquarius

    La decisió dels governs central i autonòmic respecte a l’#Aquarius demostra que altres polítiques migratòries i d'asil són possibles. Sense restar-li importància, aquesta no pot quedar només en un gest humanitari, i el recentment nomenat Executiu té l'oportunitat de ser el primer a propiciar un canvi de rumb en les polítiques migratòries de la UE, començant per revisar els mecanismes que criminalitzen i priven de llibertat persones migrants, com els CIE, o frenar les anomenades “devolucions en calent”.

    La Unió Europea ha d'exigir que es complisquen les obligacions i es respecten les normes internacionals més bàsiques, com protegir la vida i exigir la solidaritat de tots els estats membres. El repte és abordar el que succeeix en les fronteres exteriors de la Unió des de l'òptica de la defensa dels drets humans, contràriament a l'enfocament d’“Europa fortalesa”, que impedeix amb tot tipus de barreres l'accés i la lliure circulació a les persones, especialment si són pobres i diferents a les europees.

    La situació del vaixell Aquarius, amb 629 persones a bord, qüestiona de nou el compromís de la Unió Europea amb els seus valors, així com el de tots els estats membres amb els drets humans i amb les normes internacionals. No són les primeres, ni lamentablement seran les últimes persones refugiades o migrants que arriben a costes del Mediterrani en condicions de greu risc per a les seues vides. Si no es fa un tomb total de les polítiques migratòries de la Comissió Europea i dels països membres, aquests seran els responsables últims de les milers de morts en aigües del Mediterrani per seguir negant-se a habilitar vies legals i segures.

    CCOO ha demanat l'aplicació de polítiques a llarg termini, que aborden les causes de la migració i respecten abans de res els drets de les persones migrants, siguen o no possibles refugiades. En lloc d'això, la UE opta per solucions d'urgència, programes de reubicació i reassentament o per la vergonyosa externalització de la frontera exterior, amb deplorables acords amb Turquia i Líbia.

    A més se segueix permetent que, com en aquesta ocasió amb el Govern italià, a iniciativa del seu xenòfob ministre Salvini, alguns estats membres clarament dominats per ideologies d’ultradreta, adopten mesures totalment contràries, no sols a les normes internacionals, sinó als principis fundacionals de la Unió.

    La situació d'aquestes 629 persones, d'elles més de cent menors, siguen immigrants o possibles sol·licitants d'asil, tornen a col·locar aquesta UE en un dilema: decidir quina Europa volem ser, la que abandona persones desemparades en la mar i viola els drets humans en les fronteres, com en la de Ceuta i Melilla, o la que acull i proporciona protecció i ajuda humanitària.

    No es tracta de bonisme ni es tracta només (encara que també) de solidaritat. No es tracta de triar entre la caritat o el pragmatisme. Es tracta d'obrir els ulls, perquè el que hi va és si es compleix o no amb els compromisos i drets més elementals.

    CCOO PV estarà del costat dels drets humans, de la ciutadania organitzada i de les autoritats municipals i autonòmiques per posar fora de perill aquestes persones i les que segueixen arribant. En aquest cas, es tracta d'una solució particular per a un problema concret, però demostra que efectivament són possibles altres polítiques migratòries i d'asil quan els principis i valors estan clars.