Comisiones Obreras del País Valenciano | 18 abril 2024.

"La patronal està molt còmoda pagant salaris de misèria"

    El secretari general de CCOO PV, Arturo León, ha fet una crida als treballadors i a les treballadores perquè es mobilitzen el Primer de Maig, per reclamar millor ocupació, majors salaris, més igualtat i pensions dignes. Una Assemblea on els dirigents de CCOO PV han denunciat que la precarietat té la seua pitjor cara en la salut dels treballadors, amb uns índexs de sinistralitat laboral insuportables- 53 persones perderen la vida en el treball en l’any 2017.

    26/04/2018.
    Mila Cano, Ana García, Cloti Iborra i Daniel Patiño, durant l'assemblea.

    Mila Cano, Ana García, Cloti Iborra i Daniel Patiño, durant l'assemblea.

    CCOO PV ha celebrat avui a València l’Assemblea preparatòria per a commemorar dues cites importants: el 28 d’abril, Dia Internacional de la Seguretat i Salut en el Treball, i el Primer de Maig, Dia Internacional del Treball. Delegats i delegades sindicals de tots els sectors han participat en l’acte, on s’han explicat les principals reivindicacions de CCOO PV.

    La jornada ha començat amb la projecció d’un vídeo on delegats i delegades de prevenció han explicat les dificultats amb què es troben en el dia a dia perquè les seus empreses tiguen en compte la salut laboral dels treballadors i de les treballadores. En aquest sentint, la secretària de Salut Laboral i Medi Ambient, Mila Cano, ha explicat que el sindicat està reivindicant un dret molt bàsic: el dret a la salut en el treball, un dret constitucional, avui en dia devaluat per les condiciones laborals precàries que s’han instaurant des de la crisi i les dues grans reformes laborals. Cano ha destacat el que ha anomenat “serveis de prevenció low cost”: “El 90 % de les empreses són PIMES, la prevenció s’externalitza i aquests serveis s’ofereixen a la baixa. Són un negoci, no es pensa en la salut de les persones, per tant estem davant d’una de les causes de la sinistralitat”.

    Una sinistralitat que al País Valencià no para de créixer. Els accidents mortals han augmentat un 23 % respecte a 2016, així com els accidents laborals, que superen els 45.000, un 11 % més. Les malalties professionals també experimenten un creixement del 10 %. Cano ha lamentat la falta de recursos de la Inspecció de Treball i de l’Estratègia Valenciana de Seguretat i Salut en el Treball. “Les causes humanes dels accidents de treball no arriben al 20 %, la major part de la sinistralitat té un origen en les causes tècniques i organitzatives. Per tant, podem concloure que les mesures preventives no s’apliquen, es prevenció de paper”, ha assegurat Mila Cano.

    L’Assemblea ha dedicat un espai a tractar el tema de la precarietat laboral. La secretària d’Ocupació, Ana María García, ha recordat els elements que més influeixen en la devaluació de les condicions de treball: la temporalitat de la contractació, la jornada parcial (no voluntària), l’externalització de serveis i les noves formes d’ocupació generades per les plataformes digitals. “Tot això ens condueix a un empitjorament de les condicions de treball, i a un augment del risc de pobresa i d’exclusió social, que al País Valencia ja arriba al 24 % de la població”. García ha aclarit que aquesta precarietat ha estat “prefabricada” per les decisions polítiques dels diferents governs.

    La responsable de la Dona de CCOO PV, Cloti Iborra, ha destacat que dels 62.000 nous llocs de treball creats al País Valencià, el 80 % han estat ocupats per homes, mentre que tan sols 12.900 dones han aconseguit ocupació. El 72 % de les persones que treballen a temps parcial són dones, la qual cosa limita les seues possibilitats de promoció, de millora salarial i de pensions futures. La taxa d’atur és superior a la dels homes i la bretxa salaria entre dones i homes és d’un 34,3 %, major que la mitjana estatal. “No es pot avançar mentre hi haja discriminacions. Volem una societat on el respecte i la igualtat entre les persones siga l’eix vertebrador”, ha clamat Iborra, que ha recordat que CCOO PV té tota una sèrie de propostes per a combatre les discriminacions i les desigualtats en el mercat de treball.

    Les reformes laborals, que en principi eren conjunturals, ara pretenen perpetuar-se en el temps. Així ho ha assenyalat el secretari d’Acció Sindical, Daniel Patiño: “L’economia s’incrementa un 3 % però no es reverteix la situació per als treballadors i les treballadores”. Malgrat tots els entrebancs per a la negociació col·lectiva, Patiño ha destacat que el moviment sindical ha pogut mantindre la major part de les condicions als més de 60 convenis sectorials, uns acords que afecten més de 500.000 treballadors i treballadores. “La broma de la conjuntura ha acabat. Com diu el nostre lema, ara és temps de guanyar, hem d’avançar amb vosaltres per aquest camí, per reprendre les condicions de salari i jornada que la classe treballadora està demanant”.

    El sindicat considera que un dels reptes més importants és garantir que cap persona es quede sense protecció social pública, i per això és necessari incrementar la despesa social. La secretària de Política Social i Joventut de CCOO PV, Ana Belén Montero, ha assenyalat que l’assetjament al sistema de pensions públic és una decisió política per a afavorir les entitats financeres o els fons privats de pensions: “El que es vol posar en risc no són les pensions actuals sinó les pensions dins de 20 o 30 anys. Les persones més perjudicades són les joves i els actuals treballadors i treballadores”, ha explicat Montero, que ha recalcat que la solidaritat intergeneracional es trenca en el moment en què les xifres d’atur juvenil ens situen en una taxa del 38 % al País Valencià. “La pressió dels sindicats servirà perquè el Govern central realitze els canvis pels quals estem lluitant”.

    Després de les intervencions de delegats i delegades sindicals a l’Assemblea, el secretari general de CCOO PV, Arturo León, ha qualificat el panorama laboral i social actual de “pèrdua de drets sense precedents”, amb una precarietat laboral que condueix a la devaluació salarial i de la negociació col·lectiva. Un retrocés que també afecta les pensions, malgrat la rectificació del Govern (que va anunciar la pujada de l’1,6 % acordada amb el PNV). Per a León, es tracta d’una sortida temporal i no soluciona els problemes del sistema, per tant el sindicat no ha de baixar la guàrdia, i ha recordat que la base d’aquest acord ha estat la mobilització social del carrer.

    El dirigent sindical ha explicat les propostes de CCOO PV, que formen part d’un procés de mobilització creixent, en eixos tant importants com ara l’ocupació, els salaris, les pensions i la igualtat. El sindicat exigeix que es garantisca el poder adquisitiu dels treballadors i de les treballadores, sobretot els salaris més baixos. León ha afirmat que la patronal està desapareguda i molt còmoda amb aquesta situació de precarietat, “mentre en aquest país s’estan pagant salaris de misèria”.

    Arturo León ha clamat que el sindicat anirà a una mobilització de caràcter general si les condicions laborals i socials no canvien. “No caben sortides individuals a aquesta situació, us anime a participar en les manifestacions del Primer de Maig. És temps de guanyar més igualtat, millor ocupació, majors salaris i pensions dignes”.

    A continuació, CCOO PV ha celebrat un acte a la plaça de la Mare de Déu de València on s’han recordat les víctimes dels accidents laborals.