Comisiones Obreras del País Valenciano | 24 abril 2024.

CCOO demana una resolució política dialogada al conflicte actual a Catalunya

    Des de l'inici del denominat “conflicte català”, el sindicat s'ha manifestat contrari a la seua judicialització i favorable que els conflictes polítics s'aborden i s’intenten resoldre des de l'acció política.

    28/03/2018.

    La Comissió Executiva Confederal de CCOO ha fet pública una Declaració davant els recents esdeveniments produïts a Catalunya. El sindicat entén que:

    • El Govern d'Espanya sembla haver descartat definitivament qualsevol possibilitat de prendre la iniciativa política i es torna a escudar en l'acció de la justícia.
    • Som conscients que l'acció judicial, després dels esdeveniments del passat mes de setembre (l'anomenada Llei de desconnexió) i des de la sessió parlamentària en què es va anunciar la Declaració unilateral d'independència, s’activaria i prendria vida pròpia. Com no pot ser d'una altra manera, CCOO respecta l'actuació de la Justícia.
    • Sense perjudici d'aqueix respecte, és evident que les conseqüències d'aquesta actuació judicial tenen en aquest cas una gran transcendència sociopolítica, que recomana extremar les precaucions en els procediments i en la determinació de les causes judicials. S'ha optat, per contra, per la qualificació més greu en la tipificació dels delictes i per un recurs intens de la presó provisional, que rebutgem (no solament en aquest cas, dit siga de pas), si bé l'actitud de determinats dirigents de l'independentisme, fugint de les seues responsabilitats judicials, han contribuït a això.
    • La inacció política, que deixa com a única resposta una actuació judicial, ha tornat a tensar la situació i a col·locar el conflicte en el carrer amb clars símptomes de radicalització.

    CCOO comparteix amb moltes altres forces socials i polítiques del conjunt de l'Estat, també catalanes, que el Govern del PP, aprofitant-se de la crisi, ha promogut un gir autoritari en l'ordenament del país com posen de manifest: els judicis a sindicalistes per participar en les vagues generals, l'aprovació de la coneguda com a Llei mordassa, les orientacions de la fiscalia de l'Estat sobre els casos de llibertat d'expressió… En aquest context preocupant s'emmarca també l'actuació respecte als líders independentistes.

    • CCOO hem donat suport, donem suport i en donarem a totes aquelles iniciatives que vagen en la direcció de millorar qualitativament la democràcia a Espanya, la separació de poders i el caràcter garantista del nostre sistema judicial.
    • Coincidir en determinades exigències amb forces independentistes en cap cas pot interpretar-se com que compartim l'estratègia de la unilateralitat que els ha caracteritzat. Sí ha d'interpretar-se, en canvi, com a voluntat de normalitzar la vida política a Catalunya i la convivència en una societat plural i molt tensionada en els últims temps. És necessari en el conjunt del país fugir de la política de fronts i abordar la situació de Catalunya des de la necessària altura de mires i no en clau de disputa interpartidista.

    Per a CCOO, el que és fonamental en aquests moments és recuperar el funcionament normal de l'autogovern a Catalunya perquè, per a uns i altres, el més urgent hauria de ser enfrontar els problemes de les persones, que són molts i greus. També perquè és condició necessària perquè el diàleg polític prenga impuls i es rebaixen la tensió i la judicialització de la vida pública.

    • Per això és fonamental la constitució d'un Govern de la Generalitat, sorgit de les majories parlamentàries existents, que evite riscos d'inestabilitat i que permeta acabar amb l'aplicació de l'article 155. CCOO considera que la dinàmica unilateral en la qual s'han instal·lat les forces independentistes ha de substituir-se per escenaris que de veritat possibiliten el diàleg interpartidari i interinstitucional.
    • El nou Govern de la Generalitat hauria de situar l'agenda social en el centre de la seua acció política.