Comisiones Obreras del País Valenciano | 23 abril 2024.

#VivesLLiuresUnides per la igualtat

Informe de bretxa salarial i crida a la vaga del 8 de Març

    Aquest matí, en el marc del Dia Europeu per la Igualtat Salarial, les secretàries de la Dona i Igualtat i els secretaris d’Organització de CCOO PV i UGT-PV han presentat la convocatòria de vaga general de dues hores per torn per al pròxim 8 de Març, Dia Internacional de la Dona.

    21/02/2018.
    Temas
    Roda de premsa convocatòria de la vaga del 8 de Març

    Roda de premsa convocatòria de la vaga del 8 de Març

    Tino Calero i Rafael Córdoba, responsables d’Organització d’UGT PV i CCOO PV respectivament, han detallat les tasques prèvies a la celebració de la vaga: el registre oficial en l’àmbit del País Valencià, un intens procés informatiu als representants i juntes de personal, les reunions amb entitats i partits, l’arreplegament de mocions de suport a la vaga i les concentracions públiques proposades als consistoris i a les administracions valencianes a les 12 h del migdia del 8 de març.

    En aquest procés de sensibilització han anunciat una Assemblea conjunta amb els secretaris generals de CCOO, Unai Sordo, i UGT, Pepe Álvarez, prevista el dijous dia 1 de març, a les 11 hores a l’espai Rambleta de València.

    En la roda també s’han concretat els horaris de les aturades parcials d’acord amb el tipus de jornada: dues hores per torn, de 11.30 hores a 13.30 hores al matí, de 16 hores a 18 hores per la vesprada i les dues primeres hores del torn nocturn.

    Segons Rafael Córdoba “el dia 8 de Març és la culminació d’un procés que hem dotat de l’operativa corresponent a una mobilització general en tota la seua extensió. Com en qualsevol vaga es realitzaran concentracions al polígons industrials i als centres públics, i s’han previst piquets informatius que a València es concentraran a les Corts (per coincidir amb la sessió plenària de control), Diputació i Generalitat”.

    Ambdues organitzacions han cridat a secundar totes les accions convocades des del moviment feminista, incloent-hi les vagues de cures, consum i estudiantil, i a participar en les quatre manifestacions de la vesprada a Castelló (13 h, plaça Maria Agustina), València (18 h Parterre), Alacant (19 h escales Mercat central), i Elx (19.30 hores plaça Aparadora).

    El País Valencià supera la mitjana estatal de bretxa salarial de gènere

    La secretària de la Dona, Polítiques LGTBI i Institucional de CCOO PV, Cloti Iborra ha destacat entre tots els motius que justifiquen la convocatòria la incontestable bretxa salarial de gènere i la violència contra les dones com a factors de fallida democràtica que cal superar.

    Iborra ha fet referència a l’Informe elaborat pel gabinet tècnic de Comissions Obreres del País Valencià, que considera la discriminació salarial com el resultat de la major explotació empresarial i desigualtat laboral que pateixen les dones en la seua inserció i trajectòria en el mercat de treball a causa de la desigualtat social, cultural, educativa, en les tasques de cures, etc. que encara arrosseguem.

    El salari anual de les dones del País Valencià hauria d’incrementar-se un 34’3 % per equiparar-se al dels homes. Les dones del País Valencià superen en bretxa salarial la mitjana de l’estat (30 %) i haurien de treballar 125 dies més a l’any per obtenir el mateix salari mitjà. Aquestes dades evidencien que la tan esmentada recuperació econòmica no es materialitza en els seus ingressos .

    Entre els múltiples factors que influeixen en la bretxa salarial, l’Informe en destaca tres: temporalitat, parcialitat i complements salarials.

    “Les dones que accedeixen a una ocupació suporten majors taxes de parcialitat i temporalitat, menor permanència i antiguitat; interrupció de la carrera laboral per les tasques de cura; dificultats en els ascensos i en les promocions a llocs de responsabilitat; es veuen abocades a sectors feminitzats amb salaris menors; pateixen segregació ocupacional i es concentren en ocupacions poc qualificades” afirma.

    Segons l’estudi, “el 75 % dels contractes a temps parcial estan ocupats per dones, en la majoria dels casos de manera involuntària. El 50 % de la bretxa salarial de gènere s'explica per la diferent jornada laboral. Si homes i dones tingueren la mateixa distribució entre ocupació a temps complet i temps parcial, la bretxa salarial es reduiria a la meitat”.

    Un motiu fonamental per a triar la jornada reduïda és la cura de menors o persones dependents, per l'alt preu dels serveis i una insuficient oferta pública, universal i gratuïta de l'ensenyament de 0 a 3 anys i la manca d’infraestructures assequibles per a l'atenció de persones majors i dependents.

    Quasi la meitat de la bretxa salarial mensual en la nòmina entre dones i homes es concentra en els complements salarials (44 %), malgrat ser un component menor del salari mensual. En uns casos es tracta de complements atorgats amb criteris discrecionals, sobretot en els llocs directius, i que beneficien menys les dones.

    Alguns complements retribueixen aspectes “masculinitzats” del treball, com l'esforç físic, la penositat, la nocturnitat, o la disponibilitat horària; mentre que no es retribueixen els atributs “feminitzats” com l'atenció, la precisió, la resistència, etc.

    La secretària de Formació, Ocupació i Igualtat de la UGT-PV, Pilar Mora ha denunciat el desmantellament de les polítiques d’igualtat portada a terme pel Govern del Partit Popular i ha denunciat la discriminació de gènere que reflecteixen les taxes d’activitat, ocupació i atur de molt llarga durada. “Cada vegada augmenta més la bretxa i les dones continuem cobrant 6.000 € menys a l’any pel mateix treball” ha afirmat.

    Mora s’ha adreçat al president del Govern “el 8 de Març, CCOO i UGT exigirem una llei d’igualtat salarial que incorpore el concepte de treball d’igual valor, un registre públic de salaris i complements i l’establiment de sancions per incompliment.