CCOO PV urgeix al Consell que arreplegue les clàusules laborals

  El sindicat espera que el Consell complisca el seu compromís d'esmenar l’esmentada llei per a arreplegar la subrogació del personal en els processos de licitació pública. El secretari general de CCOO PV, Arturo León, l'Informe general al Consell Confederal del qual ha sigut aprovat per 84 vots a favor, 1 en contra i 4 abstencions, ha denunciat l'intens procés de devaluació salarial.

  07/02/2018.
  Arturo León, al Consell Confederal de CCOO PV.

  Arturo León, al Consell Confederal de CCOO PV.

  CCOO PV considera irrenunciable l'esmena de la Llei de responsabilitat social corporativa, amb l'objectiu d'incloure la subrogació del personal en els processos de contractació pública i de preveure la referència al conveni sectorial en les seues condicions. León ha assenyalat que s'han realitzat gestions per tancar un acord.

  L'Informe ha analitzat la situació de la negociació col·lectiva al País Valencià. El nombre de convenis d'empresa signats quasi triplica els sectorials: del total de 295 convenis, 219 han tingut caràcter d'empresa i 76 sectorial o àmbit superior, la qual cosa confirma la tendència alcista des de la reforma laboral de 2012, en la qual la primacia del conveni col·lectiu d'empresa ha crescut per sobre del sectorial. Hi ha una clara diferència en les alces salarials entre ambdós, ja que mentre els de caràcter sectorial se situen en l'1,56 %, els d'empresa arriben a l'1,2 %.

  En aquest sentit, León ha posat el focus en l'intens procés de devaluació salarial i ha assenyalat que els salaris pactats en conveni han pujat més que els efectivament percebuts en nòmina. “La defensa dels marcs del conveni col·lectiu i sistemes reglats de modificació de les condicions pactades segueixen sent condició ‘sine qua non’ per dotar-nos d'un quadre de drets.”

  Pel que fa a la conjuntura socioeconòmica, el dirigent sindical ha lamentat que 410.000 persones seguisquen en l'atur a la nostra autonomia (dades EPA), i que l’atur augmente entre joves, dones i persones en atur de llarga durada. “Comparativament, l'atur i la temporalitat són superiors al conjunt de l'Estat. El nostre mercat laboral està ancorat a un model productiu obsolet, centrat en el sector serveis i afligit d’estacionalitat, de precarietat, i de baixos salaris”. León ha destacat la situació del sector industrial valencià, que ha recuperat els nivells previs a la crisi en tots els paràmetres menys en l'ocupació: “Una major producció amb menor ocupació significa un fort augment de la productivitat per ocupat, per la qual cosa han crescut de manera molt important les rendes del capital en aquest sector”.

  El secretari general de CCOO PV ha denunciat les xifres de sinistralitat laboral que, al tancament de novembre de 2017, llancen un total de 42.166 accidents laborals, 48 accidents mortals en jornada i 10 mortals in itinere. Una tendència, a l'alça des de 2012, que mostra que “la precarietat del nostre mercat de treball i la falta d'inversió pública i privada en aquesta matèria, són les causes principals d'aquesta sinistralitat”.

  En l'apartat del balanç de l'activitat sindical, Arturo León ha destacat l'atenció que CCOO PV ofereix a la població treballadora immigrant, a través de l'oferta formativa de l'Escola de Persones Adultes i de les assemblees setmanals informatives. Moltes de les dones estrangeres ateses són treballadores de la llar, a les quals el sindicat dedica una atenció específica.

  En relació amb l'agenda sindical per als pròxims mesos, el dirigent sindical ha ressaltat el 8 de Març, “una jornada de mobilització social i cívica rellevant per a la història del nostre país”. CCOO ha convocat una vaga general parcial, una aturada de dues hores, per denunciar la bretxa salarial, la precarització en l'ocupació i la segregació ocupacional. “Els assassinats de dones, l'assetjament o les agressions sexuals són l'expressió més execrable d'una societat patriarcal, com també ho són les desigualtats econòmiques i laborals”, ha denunciat Arturo León.

  Increment de l'afiliació

  L'any 2017 ha finalitzat amb un increment net positiu respecte a l'anterior. Pel gener de 2017, CCOO PV tenia 98.578 afiliacions i s'ha tancat, amb data 31 de desembre, amb 99.265 persones afiliades. Es tracta d'una millora respecte als anys anteriors, però encara insuficient per donar resposta a les necessitats de l'organització. Per això, el sindicat seguirà implementant el pla de treball fixat per al creixement afiliatiu, que, entre altres aspectes, reforça la presència del sindicat en les empreses com a garantia del control empresarial i de la consecució de condicions dignes per als treballadors.

  Pressupostos per a 2018

  El volum global dels pressupostos baixa en 1,5 milions respecte de l'exercici de 2017, i se situa en els 12.566.217,40 euros. Aquesta disminució és a causa de la reducció de les despeses de personal, fruit de l’ERO, de serveis exteriors i que les federacions de Serveis a la Ciutadania i Ensenyament, que encara conciliaven la seua comptabilitat en CCOO PV, ara ho fan en les seues federacions estatals. Per a Joan Calatayud, secretari de Finances, “és evident que avui estem en una posició molt millor perquè hem avançat en el compte de resultats i equilibrat el pressupost, però hem d'avançar més en el camí dels recursos propis i en l'autofinançament”.

  Es preveu uns ingressos per serveis propis d'1.512.024,92 €, quasi 300.000 € menys que l'any anterior per un descens en el Gabinet Jurídic. L'afiliació, encara que augmenta en nombre, no ho fa en les seues quotes (3.790.958,75 €), ja que es veu afectada per unes pitjors condicions laborals. Les subvenciones finalistes també es redueixen, encara que s'incrementa l'aportació pública per nombre de delegats i delegades triats.

  Quant a les despeses, les principals partides que es redueixen són les de serveis exteriors, que passen de 2.383.385,12 € a 1.724.646,33 €, i la de personal que, amb 500.000 euros menys, se situa en 6.215.885,08 €.

   

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.