L’estacionalitat del mercat de treball condiciona la reducció de l’atur al llarg de 2017

  CCOO PV valora la disminució de l'atur pel mes de desembre i en el registre interanual, encara que ho atribueix a la campanya de Nadal i als diferents cicles del mercat laboral valencià, que es repeteixen any rere any. Una reducció que llança ombres, centrades en la temporalitat i en la destrucció d'ocupació de qualitat per ocupació precària, amb l'empobriment generalitzat dels treballadors i de les treballadores.

  03/01/2018.
  Desempleo.

  Desempleo.

  La central sindical valora la reducció de l'atur al País Valencià en 5.985 persones pel mes de desembre, (un 1,53 % respecte al mes anterior), i de 33.258 persones en l’any 2017, (una reducció del 7,94 %). Una baixada que, no obstant això, segueix sent insuficient per a la nostra autonomia i que llança moltes ombres després d'analitzar i de contextualitzar les dades.

  La reducció es produeix en un mes marcat per les festivitats nadalenques i per l'avançament de la campanya de rebaixes. Aquesta situació comporta que el major descens de l'atur registrat s'haja produït en el sector serveis, on l’atur s'ha reduït pel desembre en 5.678 persones.

  Més enllà de les dades mensuals, l'anàlisi de 2017 ens mostra que tenim un mercat laboral cíclic, marcat per l‘estacionalitat, on es repeteixen les pujades i baixades de l'atur registrat d’acord amb l'època de l'any. “Una vegada finalitzada la campanya de Nadal, pel gener, va pujar l'atur; en els mesos següents va anar descendint en major o menor proporció fins a agost i setembre, que torna a pujar, per a tornar a iniciar el descens davant les campanyes de recol·lecció de cítrics i, novament, les festes nadalenques”, resumeix Ana María García, responsable d'Ocupació i Formació de CCOO PV.

  Durant 2017, la precarietat segueix instal·lant-se en la contractació, ja que la majoria dels contractes continuen sent temporals. En aquest últim mes, la contractació temporal arriba fins al 90,6 %. El 70 % d'aquests contractes són de durada no superior a un mes. CCOO PV també posa l'accent en la diferència entre homes i dones: mentre que al llarg de 2017 els homes veuen reduïda la seua taxa d'atur en un 11,12 %, l'atur femení tan sols baixa un 5,53 %.

  El sindicat manifesta la seua preocupació per les persones que no poden cobrir les seues necessitats bàsiques per no tenir una estabilitat laboral amb una ocupació i salari decents. “Observem un mercat laboral que segueix transformant ocupació de qualitat per ocupació precària, amb un empobriment generalitzat dels treballadors i de les persones que no troben ocupació. Parlem de pobresa laboral i social”, explica Ana María García.

  La central sindical creu que s'han de prendre mesures perquè l'impacte sobre l'ocupació siga major i poder tornar a taxes d’atur anteriors a la crisi. CCOO PV reclama un desenvolupament eficient de les polítiques actives d'ocupació, que supere el greu retard en l'engegada de les ordres pendents de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, pel que fa a orientació professional, formació i inserció.

  El sindicat exigeix recuperar el poder adquisitiu de la classe treballadora, un Pla valencià de formació professional que connecte les necessitats formatives i productives i la inversió en sectors que generen ocupació de qualitat (industrial, renovables, eficiència energètica, dependència, sanitat educació, etc.) A més, demana que es garantisca la protecció social per a les persones en atur que no disposen de prestació per desocupació.

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.