Comisiones Obreras del País Valenciano | 25 abril 2024.

L'expulsió de la població immigrant del sistema sanitari està fora de tota lògica jurídica i humana

    CCOO PV parteix del convenciment que el dret a l'accés a la sanitat pública no pot ser atés d'una altra manera que no siga des de la universalitat, ni coartat en perjudici de persones que, a més, ja presenten una situació de risc per les seues circumstàncies personals i socials.

    20/12/2017.
    Negar el acceso universal a la atención sanitaria es un riesgo de salud pública

    Negar el acceso universal a la atención sanitaria es un riesgo de salud pública

    Des del respecte als pronunciaments judicials, Comissions Obreres manifesta un profund rebuig i oposició a la decisió adoptada pel TC, que representa la inconstitucionalitat i per tant la nul·litat del Decret llei 3/2015 del Consell que regula l'accés universal a l'atenció sanitària en País Valencià.

    En coherència, la posició del sindicat és d'absolut suport al Consell en la defensa i impuls de tots els mitjans al seu abast per assegurar el manteniment de l'atenció sanitària a qualsevol persona que ho necessite, independentment de la seua condició, situació o origen.

    Des de la Secretaria de Política Social de CCOO PV, Ana Belén Montero recorda que, segons la Declaració universal de drets humans, tota persona té dret a la salut i el benestar, i especialment a l'assistència mèdica. Així mateix, el Comité Europeu de Drets Socials va concloure en l’any 2014 que la decisió presa per Espanya de restringir l'accés a l'atenció mèdica gratuïta per als immigrants indocumentats infringeix la legislació europea de drets humans.

    “Al seu moment es va justificar el canvi de la legislació i l'accés al sistema sanitari espanyol promogut pel Govern d'Espanya des d'una perspectiva d'insostenibilitat del sistema, d'estalvi, de lluita contra el turisme sanitari i l'abús dels ciutadans comunitaris sobre el sistema espanyol de salut. Entenem aquestes raons com una mera forma de justificar una reforma freturosa de tota lògica” qüestiona la responsable sindical.

    A dia d'avui, segueix sense ser aclarit el suposat estalvi que, en teoria, hauria de destinar-se a finançar la major càrrega dels serveis d'urgència. No obstant això, si es planteja el debat en termes estrictament econòmics, és obvi que resulta més rendible invertir en prevenció, o actuar des de l'inici de la malaltia, perquè el seu avanç incontrolat comportarà uns costos addicionals evitables.

    Pel que fa a l’“abús” de ciutadans comunitaris sobre el sistema espanyol de salut, el problema té el seu origen en la inoperància i dificultats de l'administració per cobrar les factures als països dels quals aquestes persones són nacionals segons normativa de la UE.

    D'altra banda, les persones que es troben en situació irregular no han arribat al nostre país per a rebre un tractament mèdic, són persones sanes i amb escassos recursos econòmics que vénen cercant un futur millor del que manquen en el seu país d'origen. Unes 30.000 persones, entre elles xiquets i xiquetes, poden veure's afectades per aquesta sentència que les condemna, de nou, a la desigualtat.

    Per tot això, CCOO PV fa una crida a la Generalitat Valenciana perquè mantinga el dret a la sanitat i a l'assistència mèdica a totes les persones que viuen i treballen al nostre territori. El sindicat es posa a la disposició de l'Administració autonòmica per col·laborar en la cerca de la solució més convenient i donarà suport a qualsevol instrument jurídic que impulse el Consell per a garantir l'accés a la sanitat universal.

    Finalment, Montero reitera “el rebuig frontal de Comissions Obreres del País Valencià al Reial decret llei 16/2012 aprovat pel Govern del PP, origen de la privació de la targeta sanitària a la població immigrant, i reclama la derogació de la norma”.