Comisiones Obreras del País Valenciano | 25 abril 2024.

Presentació del Protocol de Donostia, una guia per a defendre els drets lingüístics

    La Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística (que arreplega 150 entitats de 22 estats europeus) ha presentat a València el Protocol per a la Garantia dels Drets Lingüístics (conegut com a Protocol de Donostia). Una guia per a la diagnosi de la situació d’aquests drets en set àmbits socials.

    10/06/2017.
    Assistents a la presentació del Protocol Donostia, al Centre Octubre de Cultura Contemporània de València.

    Assistents a la presentació del Protocol Donostia, al Centre Octubre de Cultura Contemporània de València.

    Ferran Suay, membre de la Junta Directiva d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i president d’ELEN (Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística); Davyth Hicks, secretari general; i Paul Bilbao, vicepresident, han presentat el Protocol per a la Garantia dels Drets Lingüístics (conegut com a Protocol de Donostia) en un acte celebrat a València, a la seu central d’ACPV.

    El Protocol és una guia per a la diagnosi de la situació dels drets lingüístics en 7 àmbits (administració pública i institucions, educació, àmbit socioeconòmic, onomàstica, mitjans de comunicació i noves tecnologies i cultures) mitjançant indicadors d’avaluació, i per a la proposta de polítiques lingüístiques a partir de la diagnosi, així com per al seguiment del seu resultat. En aquest sentit, és un instrument útil, amb una metodologia dissenyada amb la participació de 100 entitats que treballen en favor de les llengües europees minoritzades.

    Entre el públic assistent, hi havia Rubén Trenzano, director general de Política Lingüística del Govern valencià; Paco Molina, de CCOO PV; Rafa Reig, d’Intersindical Valenciana; Lola Cayuela, d’UGT PV; Antonio Montiel, síndic del Grup Parlamentari de Podem; Toni Gisbert i Maria Deltell, de la Junta Directiva d’ACPV, i Alfons Esteve i Francesc Esteve, de la Secció de Política Lingüística d’ACPV; els membres del Comité de Direcció d’ELEN; representants de la Mesa per la Normalització Lingüística de Galícia; Marga Payola i Manuel Carceller, de Plataforma per la Llengua; i Vicent Esteve, d’Escola Valenciana, entre d’altres.

    ACPV, representant valenciana d’ELEN, iniciarà ara la implementació del Protocol al País Valencià, amb l’objectiu d’avançar amb mesures positives concretes en el respecte als drets lingüístics dels valencians i de les valencianes, i comptarà, a més, amb el suport de la xarxa ELEN i la seua capacitat d’interlocució davant les institucions europees.