Comisiones Obreras del País Valenciano | 19 abril 2024.

Transparència sindical: compromís, necessitat i cultura

    CCOO PV va sumar a les experiències i propostes de desenvolupament dels compromisos assolits per l’organització en matèria de transparència, les aportacions institucionals i d’un assessor independent, en una intensa jornada celebrada aquest 19 d’octubre.

    20/10/2016.

    La iniciativa, oberta a l’afiliació, representants i dirigents sindicals, pretén contribuir a l’enriquiment de les ponències congressuals, que inclouen la transparència com a política estratègica, recollint les propostes, crítiques i experiències de bones pràctiques en la matèria.

    El secretari general CCOO PV, Paco Molina Balaguer, va presentar la primera taula rodona, “Per una cultura de la transparència: l’estratègia del Consell”, a càrrec de Manuel Alcaraz Ramos, conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, que va fer una defensa a ultrança de la transparència com a instrument, però defugint que puga ser la panacea, “no pot ser un fi en si mateix, però sense aquesta no es pot regenerar la democràcia”.

    El conseller va animar el sindicat a no caure en el parany de la por als canvis, assolint amb optimisme les oportunitats que aporta la pràctica i l’esforç d’una gestió transparent com a instrument de canvi i d’evolució a millor. “És positiu que les lleis proporcionen certesa, però han de ser útils per a la modernització de les estructures orgàniques de primer nivell” va concloure.

    Seguidament, la directora general de Transparència i Participació, Aitana Mas Mas, va resumir l’aposta feta pel Consell per a expandir la cultura de la transparència com a instrument normalitzadora d’un estil de treballar i de relacionar-se.

    La directora general va visibilitzar l’aposta amb nous espais de participació (Consell de Transparència Autonòmic; Decret de codi de bon govern; Consell de Participació...) i exemples concretíssims de la voluntat política de reconstrucció de la confiança i l’horitzontalitat en les relacions dels càrrecs amb el mateix funcionariat; l’obertura de les institucions a la ciutadania: palaus oberts! o la publicació actualitzada de l’agenda dels alts càrrecs.

    Mas va posar en valor les implicacions de fets senzills però importants perquè porten afegida la possibilitat d’una interpel·lació directa a la gestió, com ara la publicació de les seues adreces electròniques. La directora va reconéixer tot el treball pendent de transformació, tant de l’aparell tecnològic com de conscienciació del personal funcionari que la transparència no és una molèstia, sinó una necessitat del bon govern que requereix recursos, formació, voluntat i temps.

    Respecte al portal del sindicat, Mas va fer aportacions crítiques constructives “heu fet un esforç molt clar, cal fer un pas més, facilitar la comprensió, publicar informació útil, reutilitzable, en formats que permeten treballar”, i es va comprometre a fer propostes concretes de millora.

    Miguel Ángel Blanes Climent, assessor independent de Transparència Internacional, doctor en dret i assessor jurídic de la Sindicatura de Greuges va dedicar la seua intervenció a analitzar les demandes legals a les quals ha de donar resposta el sindicat. A la ponència “Transparència sindical i control independent”, Blanes va parlar del límits de la normativa i dels beneficis democràtics de la transparència, com ara: dificultar la corrupció o el malbaratament dels recursos, facilitar la participació en les decisions. Respecte dels requisits, voluntat política (i organitzacional) un funcionariat responsable i una ciutadania exigent.

    El ponent va fer un recorregut virtual pels portals digitals dels diferents sindicats, fent una comparativa del grau de desenvolupament de l’obligació de rendir comptes de la gestió dels recursos públics atorgats. Al respecte, va felicitar la feina feta per CCOO PV que, al seu parer, es troba en un nivell òptim de compliment (sempre millorable). “Tan important com que la informació estiga actualitzada és la decisió d’atorgar visibilitat i comprensibilitat a la informació publicada, així com la voluntat d’estendre una cultura de rendició de comptes d’allò que es fa i com es fa, ja que “el grau de transparència no depén que una llei ens obligue, sinó de la voluntat de ser-ho” va concloure.

    Panel de bones pràctiques

    Jordi Llorens Huc, secretari de Finances CCOO Catalunya va començar la seua intervenció afirmant que per a CCOO la transparència és una obligació que visquem com a necessitat “que volem”, perquè la voluntat de transparència comença per casa, necessitem conèixer què fem, com ho fem, per tal prendre decisions i per a posar-ho en valor. Al seu parer, malgrat l’esforç de tot tipus, els costos d’una auditoria externa i les reticències personals que hem anant naturalitzant ha estat molt positiu per a elaborar una informació exhaustiva i matisant a més que “transparent no és qui vol, sinó qui pot”.

    Llorens va resumir l’esforç que ha suposat introduir un canvi de cultura organitzativa d’aquest tipus, “però que ens ha vingut molt be, ja que ens ha obligat a coses, per exemple, com construir i presentar uns pressupostos com les normes contables diuen que cal fer-se, fent-los digeribles”, i comptant amb la peculiaritat fiscal i territorial de la CONC, que ha facilitat la feina.

    Finalment, Faustino Calzón, de la secretaria de Finances de CCOO va parlar de la necessitat d’un sistema informàtic que tenint en compte les dinàmiques i la dispersió territorial i diversitat fiscal de cada territori, permeta disposar de les dades actualitzades: grups de treball interconfederals; actualització del manual de procediments que ens permeta tindre informació actualitzada i disponible!

    Calzón va resumir els passos que el sindicat està donant per assolir els màxims nivells de transparència, i va enumerar tres reptes: finalitzar el mapa de la consolidació fiscal abans de finalitzar desembre de 2017; avançar en la consecució de les Comptes Anuals Integrades de tota la CS de CCOO; fer públiques, mitjançant la web confederal, la informació econòmica i financera, l’estat de les comptes i l’origen dels recursos del conjunt de les organitzacions confederades.

    Al respecte, Calzón va avançar que “els membres de les comissions executives i el personal de designació directa dipositaran els seus certificats de retencions i declaració de bens, tant a l’inici com a la finalització del mandat, i es faran públics”.