Comisiones Obreras del País Valenciano | 24 abril 2024.

CCOO PV reclama #RefugiPerDret i denuncia la violació dels drets de les persones migrants i refugiades

    Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de las persones refugiades, la societat civil organitzada va manifestar la seua oposició frontal a les polítiques europees de migració i asil, en una marxa que va partir des de la plaça d'Alfons el Magnànim al crit de ‘Els drets Humans no es negocíen’ i amb la convicció ferma que Cap persona és il·legal!

    20/06/2016.
    Lectura del manifest a la pl´ça de l'ajuntament de València

    Lectura del manifest a la pl´ça de l'ajuntament de València

    Les plataformes i organitzacions convocants de la manifestació d’ahir diumenge 19 de juny i sotasignats del manifest 'Per un canvi de direcció que ature la violació de drets de les persones emigrants i refugiades' visibilitzaren la solidaritat de la societat valenciana amb les persones refugiades i per la defensa del dret de refugi i dels drets humans.

    La manifestació va recórrer el carrer Colom i el camió de capçalera amb la megafonia es va aturar davant la Delegació del Govern a explicar els vianants els motius de la marxa. Finalment, la manifestació va arribar a la plaça de l’Ajuntament de València on es va llegir el manifest al qual han manifestat la seua adhesió vora 80 organitzacions valencianes.

    ACCEM, Amnistía Internacional, Candomne, CCOOPV,CEAR-PV, CIES No, Coordinadora Valenciana de ONGD, Foro Alternativo de la Inmigración, Hospitalidad.es, Intersindical Valenciana, Mesa d'Entitats de Solidaritat amb els Inmigrants, Metges del Món, Movimiento contra la Intolerancia, Oxfam Intermón, Passatge Segur, Plataforma Ciudadana Valencia Ciudad Refugio, Pobresa Zero, Refugees Welcome, UGT-PV i Xarxa EAPNCV i milers de persones anònimes varen denunciar al carrer i a les xarxes que:

    Les polítiques europees de migració i asil, lluny de donar una resposta solidària basada en el respecte dels drets humans de les persones migrants i refugiades, han posat en greu risc les vides de milers de persones, moltes d'elles xiquets i xiquetes, convertint el mar Mediterrani en la major fossa comuna del món on han mort més de 25.000 persones en els últims 15 anys.

    El passat 18 de març, els líders europeus van signar una declaració amb Turquia que, a més de ser vergonyosa i il·legal, posa en un major risc a aquestes persones justificant la seua devolució a un país com Turquia, que ha demostrat que no garanteix els drets humans i l'adequada protecció que mereixen.

    Per tot això exigim a la Unió Europea i als seus Estats membres:

    - Canviar l'enfocament de les polítiques de migració i asil, posant al centre a les persones i els seus drets.

    - Complir la legalitat europea i internacional. - Retirar l'acord de la UE i Turquia.

    - Habilitar vies legals i segures perquè les persones refugiades no hagen d'arriscar la seua vida en perilloses rutes. Ha de garantir-se, especialment, que les dones no estiguen sotmeses a violència sexual i de gènere, i que els menors i les persones amb diversitat funcional reben la protecció adequada.

    - Garantir un acolliment digne i una adequada protecció que incloga l'atenció sanitària i respecte dels Drets Humans, així com complir els compromisos assumits en aquest sentit, habilitant els pressupostos i els recursos acords al desafiament humanitari fruit de les guerres i desigualtats

    - Garantir la protecció de les organitzacions i persones que recolzen a la població refugiada. La complexitat de la situació fa que el seu treball siga absolutament necessari i ha de ser complementari al que les institucions europees estan obligades a realitzar.

    - Han de combatre's activament els discursos i narratives xenòfobes. Les conseqüències de no fer-ho poden ser molt perilloses per a la construcció de la necessària convivència i cohesió social a Europa.

    - Incorporar a les polítiques migratòries en l'àmbit europeu l'objectiu de la gestió de les noves fronteres invisibles que s'estan generant a les nostres ciutats i als nostres barris, amb una aposta ferma per la construcció de la convivència i el diàleg intercultural.

    - Finalitzar la militarització de la zona, que pot derivar en conflictes encara més complexos amb gravíssimes conseqüències per a la població.

    - Apostar per una política europea i pressupostària comuna que done suport a la situació de refugiades i migrants.

    I al Govern espanyol

    - Retirar el seu suport a l'acord de la UE-Turquia i instar a la seua retirada definitiva per part de la resta dels Estats de la Unió Europea.

    - Agilitzar l'acolliment de persones refugiades a través dels programes de reassentament i reubicació.

    - Reforçar el sistema nacional d'acolliment a refugiades de manera concorde a l'evolució de les necessitats amb els recursos, nombre de places i pressupost necessari.

    - Respectar escrupolosament els drets humans en la frontera sud (específicament en les fronteres de Ceuta, Melilla, Canàries i la costa marroquina) i en la resta de les fronteres europees

    - Vetlar per que el conjunt d'actors polítics, econòmics i socials no empren missatges de caràcter xenòfob, discriminatori o racista cap a la població migrant i refugiada que puguen contribuir a la generació de prejudicis i actituds racistes o violentes cap a aquestes persones.

    - Dur a terme accions específiques d'informació i sensibilització de l'opinió pública espanyola sobre la situació d'emergència actual i les seues causes, comptant amb el conjunt d'actors de la societat civil que treballen amb població refugiada tant a Espanya com en els països d'origen.

    - Reforçar la política d'integració amb un pla de barris que aposte per la convivència, el diàleg intercultural, la gestió positiva de la diversitat i la lluita contra el racisme i la xenofòbia.

    - Incrementar els fons per a ajuda humanitària i ajuda al desenvolupament sense fer servir els fons de cooperació internacional com a compensació o incentiu al control de fronteres ni destinar-los a l'atenció de persones sol·licitants d'asil i refugi a Europa. L'atenció d'aquestes persones ha de garantir-se amb fons específics, suficients i sostinguts en el temps.

    - Defensar una postura en les institucions europees, que siga reflex del sentir de la societat espanyola, i que, per tant, defense el compliment de la legalitat i el respecte als drets humans de les persones migrants i refugiades.